2021-08-01, dag 17. Fricamping utanför Arvidsjaur.

Vi fick för oss att vi skulle åka till Arvidsjaur. Lelle hittade nämligen en bra affär där för flera år sedan, och han behövde nya byxor. Alltså, mot Arvidsjaur.

Ungefär 7 kilometer norr om Arvidsjaur finns det en bra plats där man kan fricampa. Platsen ligger nära E45, men det är inte så mycket trafik på kvällar och nätter, så man kan sova lugnt. Det finns en liten väg som man kan följa längs älven om man vill stå mer avskilt, det finns ett par fina platser där. Vägen var tyvärr för dålig för oss i år, det har kommit fram en stor sten mitt i vägen som vi var osäkra på om vi skulle ta oss över utan att förstöra bilen.

GPS: 65.642226 19.143278

Pris: 0 kr

Man står fint precis bredvid Byske älv. Här finns plats för åtminstone 4 – 5 husbilar beroende på hur de som kommer först ställer sig. Vi var den enda husbilen den här gången.

Man hör trafiken när bilarna kör över bron. Det är E45 som går där. Så här långt norrut är det inte så mycket trafik som tur är. Ibland kan bron användas av renar också, när de vill ta sig över älven.

När vi kom fram och stannade bilen kom det en kvinna fram till oss i rask takt. Det visade sig att hon hette Saskia, och hade en hund som hette Mia. Hunden Mia hade rymt när hon skulle rasta henne, och sprungit ut på vägen och blivit påkörd, för att sedan springa i panik in i skogen. Det finns mycket skog runt Arvidsjaur. Det finns björn och annat vilt. Saskia var så klart både rädd och ledsen.

Vi hjälpte till att leta efter Mia på eftermiddagen och kvällen, utan resultat. Saskia hade inte Facebook i den telefonen som hon hade med sig, så jag gjorde en efterlysning med min telefon i en Facebookgrupp om Arvidsjaur. Jag tror att halva stan engagerade sig och hjälpte till i letandet, utan resultat. Vi hörde hundskall ibland, men vi hittade ingen hund.

Saskia sov i sin personbil den natten. Det var bara åtta grader, men hon hade en värmefilt och sin andra hund. Hon hade mest varit vaken. Det regnade inte åtminstone. På morgonen efter fixade vi så klart frukost; smörgås, ägg och kaffe. Dessvärre var hon glutenintolerant, så hon fick äta ägg och ost. Hon fick i sig något åtminstone, och kaffet värmde. Hennes andra hund fick hundmat, för det fanns alltid i hennes bil, så den hunden gick det ingen nöd på.

Vi for vidare dagen därpå, men med Saskias kontaktuppgifter eftersom jag fortfarande skötte kontakten med gruppen på Facebook. Saskia skulle stanna på platsen en natt till, sedan måste hon åka hem en sväng. Hem var sex mil bort för henne, på andra sidan Arvidsjaur. Det var lite sorgligt att åka och lämna henne kvar ensam där, men vi var inte till mycket nytta just där just då. Internet kunde jag ju sköta oavsett vart vi var. Sällskap dök upp lite då och då, när människor från Arvidsjaur som var ute och letade kom förbi och pratade. Vi lämnade Saskia med en av våra många mobilladdare, vinkade farväl och åkte vidare.

Mia försvann på förmiddagen den 1/8. På morgonen den 4/8, tre dagar senare, fick jag ett meddelande från en kvinna i Facebookgruppen. Mia var precis upphittad och satt i hennes bil. Hon var trött och sliten och hungrig, men på bra humör. Hon haltade lite, men i övrigt var hon ok. Nu var hon på väg hem till matte Saskia, som givetvis blev överlycklig. Vi hade nästan förlorat hoppet om att Mia skulle hittas vid liv, eftersom hon hade blivit påkörd, men det hela slutade lyckligt.

Mia kom hem, och vi är välkomna att hälsa på henne i Arvidsjaur när vi har vägarna förbi.

Vi har fått mycket abborre i älven när vi har fiskat där tidigare. Fiskekort kunde man köpa inne i Arvidsjaur då, nu tror jag att det går att köpa via internet. Den här gången blev det inget fiske, vi letade efter Mia istället.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Fricamping och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s