Mat i omniaugn

Omnian är en kul uppfinning, men den är egentligen ganska onödig om man har en ugn i bilen redan. Det roligaste med den är nog att experimentera och se vad det blir. Jag gillar vår omnia. Det står väldigt få tidsangivelser i recepten här, eftersom det tar olika lång tid beroende på hur stor låga du har på spisen. Man får helt enkelt smaka och prova sig fram sig fram. Vi använder inte silikonform, helt enkelt för att vi inte har någon.

Skinkjansson

       

Smörj formen med smör. Strimla kassler eller annan skinka. Vi använde ölkorv också vid tillfället som bilden togs. Strimla potatis. Varva skinka och potatis i omnian. Krydda med salt och peppar. Häll över grädde och lägg riven ost överst. Låt den stå på låg värme tills potatisen är färdig.

     


Inbakad pizza

Inbakad pizza i omnia är superenkelt. Köp ett färdigt pizzakit med deg och sås, och andra ingredienser som du vill ha.

Dra ut degen, lägg den över formen, och gör ett håll i den. Tryck ner degen i formen och upp över kanten. Försök få degen så jämntjock som möjligt. Pensla degen med såsen och lägg i ost, skinka, champinjoner eller vad du vill ha. Vik ihop kanterna över ingredienserna. Låt stå i omnian tills degen känns klar. Skär upp och njut av en äkta husbilspizza.

         

 


Köttfärsgratäng

Gratänger av olika slag går himla bra i omnian. Här bjuder jag på en med köttfärs och ris.

Ingredienser: köttfärs, ost, bacon, morot, ris, smör och kryddor.

Om du har ris över, så går det alldeles utmärkt att använda det, annars får du koka ris först. Köttfärsen steks i förväg, och kryddas som du vill ha den.

Blanda kokt ris, köttfärs, strimlat bacon och fint skivade morötter i den smorda formen. Häll över riven ost. Låt stå tills osten har smält och allt är varmt. Srirachasås passar bra att ha på till serveringen.


Rotfruktsgratäng

Ta de rotfrukter du hittar, och strimla dem fint. Ju finare du strimlar, desto fortare blir det klart. Vi brukar ha potatis. morötter, palsternacka, kålrot och selleri. Det funkar också bra om man hittar färdiga förpackningar med sopp- eller grytgrönsaker.

Smörj formen med smör. Häll i alla rotfrukter. Vi brukar antingen strimla kassler eller köpa färdigstrimlad skinka att hälla i. Häll över grädde, och låt puttra på svag värme. Om man vill ha ett lättare alternativ än grädde, funkar det att blanda en burk créme fraiche med lika mycket mjölk.


Lax med spenat, skinka och lime

Det här är en väldigt god rätt med fisk och spenat.

Köp färdiga laxblock, och tina upp dem. Stuva spenat (blanda spenat, mjölk och mjöl i en kastrull och koka upp).  Skiva potatis och morötter väldigt fint. Smörj omnian med smör.  Varva potatis, morötter och spenatstuvning i omnian. Häll på lite grädde. Lägg skivor av skinka uppepå, och sedan laxen ovanpå skinkan, och en limeskiva ovanpå det. Låt stå under lock på svag värme tills allt är klart.


Fiskgratäng

 1. Om du har en hel fisk, t ex regnbåge, börjar du med att bena ur den och tar bort skinnet. Om du har färdiga laxblock behöver du inte göra det. Skär fisken i mindre bitar, lagom stora för att de ska bli en tugga när du äter.
 2. Skala och skiva potatis tunt, och lägg den i botten på en smord omnia.
 3. Lägg skivad tomat på potatisen.
 4. Krydda med valfri krydda. Vi brukar ha salt, dill, chili explosion och fiskkrydda.
 5. Lägg fiskbitarna på potatisen och krydda lite mer.
 6. Lägg citronskivor på fisken.
 7. Häll på grädde.
 8. Värm ca 5 minuter på max värme, och sedan på medelvärme tills allt är klart. prova att sticka i potatisen.
 9. de sista 5 minuterna toppar man med en god ost.

   


Kasslergratäng

Enkelt, smidigt och ganska snabbt, beroende på hur tunt man skivar potatisen.

    

 1. Strimla kassler och skiva potatis.
 2. Smörj omnian med smör.
 3. Lägg potatis tunt i botten, sedan kassler, och så varvar du potatis och kassler så att det blir flera lager.
 4. Lägg skivad eller strimlad ost på översta lagret.
 5. Häll på grädde, creme fraiche och/eller mjölk.
 6. Grädda i 5 minuter på full värme, sedan på medelvärme tills potatisen är klar.

Vi toppade den här varianten med klickar av creme fraiche innan vi värmde den.