Danmark

Danmark är ett mycket bra land att campa i, tycker jag. Vägarna har bra skyltning, rastplatserna är stora och trafiken flyter på. Om husbilen väger över 3,5 ton får man ta det lite lugnt på motorvägarna, då får man bara köra 80 km/h. Om man håller samma hastighet som långtradarna brukar det gå bra. (Ca 90 km/h alltså.)

I Danmark finns något som jag skulle vilja se mer av i Sverige. På vissa av de stora rastplatserna längs motorvägen finns inte bara diesel, där finns även servicestationer för resenärer. Utrustningen varierar något, men det kan finnas både toa- och spillvattentömning, färskvatten och möjlighet att tvätta bilen. De här stora rastplatserna är mycket bra att tanka på, det är inga problem med att man måste backa, svänga och trixa sig runt.

På de större rastplatserna finns det tidningsställ inne i kiosken där man kan hitta både gratis campingkataloger, även den största, DK-Camping guide, och en massa annan gratis turistinformation.

I Danmark ser betalningssystemet mycket annorlunda ut om man jämför med Sverige. Fråga på respektive camping vad som gäller just där. Ofta betalar man ett fast pris för platsen, sedan tillkommer det ett pris / person i bilen. Vissa campingar har fasta elpriser, andra tar betalt efter hur mycket el du har använt. Bekanta till oss hade AC:n på i några dagar när de stod på el, och det blev inte billigt när mätaren lästes av.

Man betalar inga vägavgifter i Danmark, däremot måste man betala för att åka över bron i Stora Bält. Om man har en BroBizz kan man åka över både Stora Bält och Öresundsbron utan att behöva betala på plats. Det är väldigt smidigt att bara köra fram till bommen, vänta på att den går upp, och köra igenom.  Sedan dras det pengar från det konto som man har kopplat till bizzen. Med bizz kostar det ungefär halva priset.

Mer om BroBizz kan du läsa här: http://se.oresundsbron.com/page/940

Jag skrev tidigare att vägarna i Danmark har bra skyltning, och det stämmer när det gäller orter. Campingar är de väldigt dåliga att skylta till. Man får leta och gissa, eller försöka programmera GPS:n så att den kan visa vägen.

Standarden på olika campingar varierar mycket, det finns riktiga lyxcampingar och så finns det mindre underhållna campingar. Campingarna som ligger nära havet kan vara fulla under högsäsong, det är ungefär som här. Det finns en hel del bofasta på campingarna, så det blir inte så mycket platser kvar åt oss som reser runt. De mindre campingarna som ligger inne i landet finns det oftast många lediga platser på.

Öresundsbron.

Tuelsø, en av de stora rastplatserna längs E20.

Servicestation för husbilar på en rastplats längs E20. Här fanns även diesel och mat.

Spillvattentömning på en rastplats, i anvisad brunn.