Spanien

Om man kommer in i Spanien på europavägen från Andorra, är det lite kurvigt när man åker ner för bergen, men det är inga problem att köra där med husbil.

Nedanför bergen var det platt. Det var ett väldigt varierande landskap vi körde igenom.

I Spanien är många motorvägar betalvägar. Jag hade skrivit in i GPS’n att vi skulle undvika sådana vägar i Frankrike. I Spanien tog jag bort den en stund, bara för att prova hur betalsystemet fungerade.

Betalsystemet var enkelt. Man fick en biljett när man körde på motorvägen. När betalsträckan var slut körde man fram till bommen i en ny station, där en display visade vad det kostade. Det var bara att stoppa i sedlar och mynt tills man var uppe i rätt summa, sedan öppnade sig bommen.

Vi betalade ca 12 kr/mil. Vägen var bra, och det var tätt mellan rastplatser och diesel. Tankställena var stora, med gott om utrymme för en husbil.

Det var mycket bra skyltat, och i god tid. Det stod även vilka alternativa vägar man kunde välja om man ville åka gratis.

Det var inte mycket trafik på vägarna, varken på betalvägen eller gratisvägen.

Det var som jag skrev tidigare, ett väldigt varierande landskap i norra Spanien. Där fanns allt från torra, platta odlingsmarker till gröna böljande kullar och berg.

Vi körde både betalväg och gratis väg. Landsvägarna, som är gratis, skiftar mycket i kvalitet. Vissa är mycket bra, andra är väldigt dåliga. Betalvägarna var väldigt bra, och där fanns det dessutom stora tankställen där vi kunde få diesel utan att behöva trängas. I de mindre byarna längs landsvägarna var det ofta trångt på mackarna, så där hade vi svårt att få plats.

När vi kom från Portugal och in i Spanien fanns det en tillfällig tullstation vid den första betalstationen på motorvägen, på spanska sidan av gränsen. Det var inga kontroller, det var bara att åka förbi tulltjänstemännen väldigt sakta, medan de tittade in i bilarna.

Vi hade svårt att hitta campingar i Spanien. Det finns inte mycket skyltar mot campingplatser, och i ACSI-katalogen finns det inte så många att välja på, om man inte åker ut mot medelhavskusten. Inför kommande år har jag kompletterat biblioteket i husbilen (mitt klädskåp) med ytterligare en kartbok.

Människor som vi träffade var väldigt trevliga, varma och tillmötesgående. Många kunde hyfsat bra engelska, de andra försökte ändå med hjälp av teckenspråk och skratt. Det var inga problem med någonting, de löste allt som dök upp. En campingägare hade bara små platser på sin camping, men det var inte heller något problem. Vi fick helt enkelt två platser till priset av en.

Mat och dryck var billigt, både på restauranger och i affärer. De flesta campingar accepterade kortbetalning, likaså mataffärerna. De mindre affärerna och en del restauranger ville ha kontanter. Något som vi blev förvånade över var hur sent man åt middag. Många restauranger öppnade inte förrän efter 20.00 på kvällen, så vi fick ändra våra matvanor lite där.

Spanien var ett mycket trevligt land. Vi kommer att åka tillbaka fler gånger.