Norge

Norge är ett mycket fint land att semestra i. Man behöver inte leta särskilt länge innan man hittar en bra vy.

Trafikreglerna är ungefär de samma som i Sverige, språket är lätt att förstå, och de flesta människor som vi har mött har varit trevliga.

Vägarna är i mycket sämre skick än vad vi är vana vid. I Sverige finns det till exempel sällan får på europavägarna, men det kan man träffa på i Norge. Många vägar är dåligt underhållna, det är kurvor och backar och ibland väldigt smal väg. Man får räkna med att det tar tid att ta sig från punkt A till punkt B.

Får i vägen på E6.

Norge är ett dyrt land, särskilt mat, alkohol och tobak. Vi brukar ladda upp med konserver och fylla kyl och frys innan vi åker över gränsen, så vi bara behöver handla det absolut nödvändigaste. Norge har väldigt hårda regler för hur mycket alkohol man får ta med sig, det är i stort sett ingenting.

Det går att läsa mer om tullregler här: http://www.mattilsynet.no

Vi har aldrig blivit stoppade i tullen, men det vet man ju aldrig.

Campingplatserna är av varierande standard. I Sverige kan man vara ganska säker på att det går att tömma toaletten osv, men det har hänt att vi har hamnat på campingar i Norge där de inte har den möjligheten. Vissa campingar är väldigt lyxiga, andra inte. Man får helt enkelt fråga när man checkar in. De flesta av campingarna som vi har besökt har tagit kort, men några har velat ha kontant betalning.

Jag har hört flera säga att de är rädda för att åka på vissa vägar i Norge, men det behöver man inte alls vara. Tar man det lugnt går det bra. Vi har inte provat att åka på de norska vägarna på vintern, i och för sig, men på sommaren är det inga större problem. Ett tips är att kolla så att bromsarna fungerar som de ska innan man beger sig ut bredvid europavägarna. Vid svåra vägavsnitt är det bra skyltat, det står på stora skyltar hur mycket vägen lutar och hur länge. Ibland finns även tips om hur man ska köra, t ex låg växel, använd motorbromsen.

Norge är ett mycket vackert land, så det är värt att åka på de mindre vägarna för att se alla fina vyer. Om man räknar med att det tar minst dubbelt så lång tid som man tror, så kommer man bara fram lite senare än vad man hade tänkt.

Jag har hittat två bra campingkataloger som gäller för Norge, båda finns även på nätet:
www.camping.no
www.nafcamp.no

Väg E69 mot Nordkap.

Varningsskylt. När de sätter upp sådana här skyltar i Norge är det allvar.

Turistväg över Stryn-fjället.

Vissa turistvägar ska man passa sig för, till exempel den här vägen över Stryn-fjället. Jag var rädd att den skulle rasa och att vi skulle falla nedför ett stup flera gånger.

Typisk norsk landsbygd.

De här vyerna ser man ofta i Norge.

Vägen över Sogn-fjället.

Vägen över Sogn-fjället.