Andorra

Andorra är ett litet land som ligger mellan Frankrike och Spanien. Det finns flera sätt att ta sig in i Andorra norrifrån. Antingen åker man på en mindre väg över bergen, som ser väldigt kurvig ut i kartboken, eller så följer man Europavägen, E09/N20 och åker igenom en tunnel. Vi valde det andra alternativet från Frankrike. Vi ville inte riskera att hamna i några branta och långa nedförsbackar efter vårt äventyr i Großglockner några år tidigare, då vi fick rulla ner pga brända bromsar.

Vi körde fel i en korsning och hamnade i en annan tunnel, Tunnel de Puymorens. När vi insåg misstaget var vi tvungna att åka halvvägs till Spanien för att kunna vända. Vi var ju på väg dit i alla fall, men eftersom vi absolut ville se Andorra var det bara att vända. Tunneln kostade 13.70 €, enkel resa. När vi åkte tillbaka blev det alltså 13.70 € till. Det där med skyltning var de inte så bra på.

Vyer från Europavägen i Andorra.

Vi hittade rätt tunnel från Frankrike till Andorra till slut. Den kostade 11.60 €, och heter Tunnel d’Envalira.

I Andorra var det trångt. Vi följde Europavägen, som slingrade sig upp och ner genom bergen. Det fanns några små vägar utåt sidorna, men det var inga vägar för oss att åka på. Det var lätt att hitta, i Andorra finns det bara en stor väg.

Camping i Andorra var ett kapitel för sig. Det fanns massor av hotell, och några campingar, men de var alldeles för trånga för vår bil, som är nästan 9 meter. Vi försökte oss på att titta på en camping, och hamnade i en rondell i huvudstaden, Andorra La Vella. Rondellen var så snäv så vi fick ta omtag och backa några gånger för att ta oss runt den. Camping med stor bil rekommenderar jag alltså inte. Vi fick köra vidare och in i Spanien istället.

Huvudstaden, Andorra La Vella.

Mitt tips är att man ska åka till Andorra, hålla sig på stora vägen som går rakt genom landet, och njuta av utsikten. Den är otroligt vacker.

Ett annat tips är att inte handla för mycket tobak och alkohol i Andorra. Andorra är ett skatteparadis, och det finns en ordentlig tullstation mot gränsen till Spanien. vi körde fel och hamnade i filen för varor att förtulla. Tulltjänstekvinnan var väldigt trevlig när hon förstod att vi var turister som hade kört fel i och för sig, men hon hade en väldigt stor pistol.

Tullen mellan Andorra och Spanien.