På gårdagens kvällsmöte kom vi på att vi aldrig har campat vid Klarälven. Jag ringde min far och bad om tips på camping, eftersom han vet vad vi tycker om för platser. Han tipsade om Värnäs Camping. Campingen ligger ca 3 kilometer från Stöllet, precis vid Klarälven. Jag har tydligen tältat där när jag var liten.

Det regnade nästan hela vägen från Göta Kanal till Klarälven. Vi kom fram till Värnäs Camping tidigt, strax efter kl 13.00. Vid receptionen fanns en skylt där vi kunde läsa att receptionen hade lunchstängt till kl 15.00, och att man skulle åka in och ta sig en plats, och komma tillbaka och checka in när de hade öppnat, så gjorde vi. Det systemet tycker jag om. Vi vet ju aldrig riktigt när vi kommer fram, och då är det bra att kunna få en plats om man kommer när det är lunchstängt. Genom fönstren på bilen såg vi regn och Klarälven från vår plats. Det var mysigt faktiskt.

Lagom när receptionen skulle öppna kom solen. Nästan i alla fall. I receptionen var en trevlig kvinna. Vi bokade in oss på två dygn här, av flera olika skäl. Vädret skulle bli bättre dagen därpå, och då ville vi fiska. Vi hade inte gjort det ännu på den här semestern. Campingen verkade vara trevlig och utsikten över älven var fin, och det är ett bra skäl. Efter ett par veckor på resande fot ville vi passa på att tvätta. Dessutom hade vi kört mycket, och ville ha en dag fri från bilkörning.
GPS: 60.429399 13.244541
Pris, utan el: 220 kr/dygn. Dusch är gratis.
Under högsäsong finns hembakat bröd, både att äta i det lilla caféet och att beställa till frukost.

Eftersom vi inte behövde el kunde vi ställa oss väldigt fint precis vid älven. Platserna utan el var onumrerade, där kunde man stå lite som man ville. Elplatserna låg längre bort från älven och var numrerade.

Vädret var minst sagt omväxlande. Störtskurar, duggregn och sol, om vartannat. Vi hade en bra plats, och vi hade markisen att söka skydd under, så vi hade det bra ändå.

Värnäs camping är inte stor. Det finns 28 elplatser, och flera platser utan el. Här finns även ett antal stugor att hyra. Det här är en riktig familjecamping. Numera drivs den av 86-årige Nils Eles, tillsammans med hans fru och dotter. Innan drevs den av Nils far. Platsen var inte tänkt att bli en camping från början. Nils far hade byggt ett dass och ordnat ett handfat med vattenslang som nattgäster i tält kunde använda. Efter ett tag började han ta betalt, 1 – 2 kr per natt, eftersom det kostade pengar att ge gästerna toapapper. Detta var i början av 1950-talet, och sedan har det bara rullat på. (källa: Värnäs Camping) Jag bör ha varit där i mitten/slutet av 1970-talet enligt min far. Då hade vi ett stativtält.

På campingen finns kanoter att hyra. En vandringsled börjar vid campingen, för den som tycker om att vandra.

På campingen finns en koja med en iordninggjord eldstad under tak. Perfekt när det regnar.

Campingen är långsmal, så det finns stor chans att få en plats nära älven. En liten väg förbinder två gräsplaner med varandra.

Om man vill fiska i älven kan man köpa fiskekort online på ifiske. Det är Norra Ny fiskevårdsförening som har hand om fiskekorten. Fiskekort kostar 100 kr/24 timmar.

På campingområdet finns en liten badpöl. Det går att bada i älven också, men det är väldigt strömt.

Campingen äger två små sjöar där de planterar in regnbåge. Om man vill fiska i dem köper man fiskekort i receptionen. Det är alltså inte samma fiskekort som i älven. Ett fiskekort till sjöarna kostar 150 kr/dygn, och då får man ta upp två fiskar.

För att komma till sjö nummer två måste man gå över landsvägen. Det är inte mycket trafik på den, så det var inga problem att ta sig över.

Med fiskekortet som gäller för älven kan man även fiska i den här lilla ån, som rinner förbi campingen och ut i Klarälven. Ån heter Värån.


Det ostadiga vädret fortsatte på kvällen. Det kom lite sol ibland, sedan blev det grått och duggregn igen. Lelle köpte sig ett fiskekort, drog på sig regnjackan och provade lyckan i älven, men utan resultat.

Från en camping uppströms kunde man få bygga en flotte och åka en bit nedåt på älven. Det var intressant att se på när de flöt förbi. Det fanns flera olika paket att köpa, där man åkte alltifrån en dagstur till flera dygn.

Senare på kvällen flöt några timmerstockar förbi. Det bör vara rester från platsen uppströms där man bygger timmerflottar att åka med på älven. Det finns nämligen ingen timmerflottning längre.
Redan under 1600-talet flottades timmer på Klarälven. Flottningens storhetstid var på 1950-talet, då mer än 1800 personer arbetade med flottning på Klarälven. 1957 flottade man virke som motsvarar 26 700 virkesbilar med släp. Hösten 1991 beslutade Stora Skog att flottningen skulle upphöra. Allt skulle transporteras på lastbil och järnväg istället. En hel yrkeskår upphörde att existera. November 1997 blev Klarälven avlyst som allmän flottled av regeringen, i och med det upphörde rättigheterna att flotta timmer. I Löved finns ett flottningsmuseum som berättar mer om flottningen i Klarälven. (Källa: Vildmark i Värmland)

Olivia kände att det inte var hennes favoritväder ute, så hon gjorde mig sällskap i värmen i bilen.
Pingback: 2012-07-30, dag 15. Värnäs Camping. | Helens resor