2021-07-23, dag 8. Kulmbach.

Kulmbach var en stad som vi inte hade hört talas om. Jag hittade den i min nya bok: Stellplatzführer romantische Städte, Städte Erlebnis mit Wohnmobil und Caravan. Det var en himla bra bok, visade det sig. Anledningen att vi åkte till Kulmbach var dels att det såg fint ut på bilden i boken, dels för att det fanns ett bryggerimuseum. Museumet missade vi att titta på, och vi ville inte stanna en extra dag, så det sparar vi till ett annat tillfälle.

Ställplatsen i Kulmbach består av tre delar, kan man säga. Det finns en plan med uppmärkta platser längst in, den var full när vi kom ungefär mitt på dagen. Det fanns en grusplan med omärkta platser, där hamnade vi. Det finns också platser för husbil längs kanten av en personbilsparkering precis bredvid.

GPS: 50.111200 11.461883

Pris: Frivillig betalning 5 €

El: 1 € för 6 timmar, fanns inte stolpar till alla

Grusplanen där vi stod var ganska stor. Alla ställde sig smart så att så många som möjligt skulle få plats, men det blev ändå fullt tidigt på eftermiddagen.

De finaste platserna var längst in, där det var numrerat. Där fanns det lite gräs till och med.

Det var många som ställde sig på husbilsplatserna på parkeringen utanför också. Där var det mycket trafik, så vi var glada att vi hann få en av de sista platserna på vår grusplan. Då hade vi åtminstone en hög häck som skydd.

Det fanns en bra och lättillgänglig servicestation. Tömning av toa och spillvatten var gratis. Där fanns också färskvatten.

Vi hade gräs bakom bilen, så Olivia var nöjd.

Vi började med att leta rätt på de äldre delarna av staden med hjälp av google maps. Det fanns mycket stad, men om man siktar på rådhuset brukar man hamna i de delar av staden som vi tycker om. Shoppingcenter har vi sett förr så det är inte så intressant för oss. Från ställplatsen var det strax under 1 kilometer att gå till rådhustorget och den här fontänen.

Kulmbach ligger i Bayern och har 25.915 (2019) invånare.

Här fanns det inte så många korsvirkeshus, men det fanns många andra fina byggnader runt omkring och i närheten av torget. Det fanns några korsvirkeshus, Kulmbach ligger ju i Tyskland, dessutom i Bayern, men inte lika många som på andra platser.

Utanför rådhuset stod fyra bryggeritunnor. Kommunen har ett eget bryggeri, och är känd för ölet därifrån.

Vi hittade en glad man som stod och gjorde ingenting när vi gick förbi. Han stod och log en bra stund, han stod fortfarande kvar när vi kom förbi en stund senare.

Det fanns flera små gator med olika butiker. Här fanns kläder, bageri, styckare, souvenirer, godis och allt möjligt.

Det fanns väldigt många fontäner, både med tomtar och utan, både moderna och äldre. Man behövde inte gå långt innan man kom till nästa fontän.

Det var inte svårt att förstå att man skulle ha munskydd, även inne i glasögonbutiken.

För att alla skulle veta hur långt 1,5 meter är, mätte man avståndet i flaskor istället. Pedagogiskt och bra.

Det fanns många uteserveringar på gatorna kring torget. Det var bra avstånd mellan borden, så vi stannade och svalkade oss med en kall öl. En Kulmbach, givetvis. I den här delen av Bayern använde man appen Luca för att checka in på uteserveringen.

Lelle hittade en vinbutik, och fick syn på den här flaskan i skyltfönstret. Han tycker om vin, och han tycker om korv, så en sådan flaska var han tvungen att köpa.

Efter att ha strosat runt i stan hela eftermiddagen, var vi både varma, trötta och hungriga. Alldeles i närheten av ställplatsen låg Wirtshausbrauerei Kommunbräu, ett värdshus med stor uteservering och eget bryggeri. Uteserveringen var full, och det var kö utanför den, men vi stod kvar i några minuter för att se vad som hände. Det visade sig att det fanns många lediga bord om man ville sitta inomhus, så det gjorde vi. Alla andra ville sitta ute, så vi var nästan ensamma där inne.

Inne i lokalen fanns en hylla med numrerade ölsejdlar till stamgästerna, misstänker jag.

Vi beställde mat som var helt otroligt bra. Kött, potatisgrejer och gräddsås med svamp åt mig, och kött och några andra potatisgrejer till Lelle. Servicen var bra, ölen var bra, och maten var otroligt bra.

Istället för kvitto användes ett ölunderlägg. Maten och våra varsina stora öl kostade 34.80 €. Vi köpte med oss två 1-litersflaskor med öl från bryggeriet, en mörk och en ljus, för 5.50 €. Om vi kommer tillbaka med flaskorna får vi tillbaka panten, men det är lite långt att åka för det.

Inne i restaurangen bryggde de öl för fullt.

När vi kom tillbaka till husbilen var vi tvungna att smälta all god mat och dryck. Olivia hade hållit sig sval, tack vare att vi hade stoppat i 1 € i elstolpen och kört vår maxxfan-fläkt för fullt. Det var nästan svalt inne i bilen. Det första Olivia gjorde var att ta min stol, så jag fick ta pallen.

Det finns två saker som vi missade i Kulmbach, dem ska vi se nästa gång vi kommer dit. Det finns ett bryggerimuseum ca 1 kilometer från ställplatsen, men åt andra hållet i förhållande till gamla stan. Vi var mätta både av mat och öl redan, så vi hoppade över det.

Uppe på en höjd finns slottet Plassenburg från 1100-talet, ett av Tysklands mest imponerande slott. Vi såg det från ställplatsen, och insåg att vi var alldeles för mätta för att ta oss upp dit. Dit bör man gå innan man äter. Det finns flera museum där, bland annat världens största tennsoldatsmuseum, och en utsiktsplats. Det har vi kvar till någon annan gång.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Ställplatser och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s