2021-07-19, dag 4. Stade, ställplats.

Vi kom iväg tidigt, och det gick bra att köra. Vi hade Stade som mål, eftersom vi ville äta Hansaplatte på Ratskeller. Vi körde genom Hamburg, och det var lite kö under Elbe, men inte så farligt. Allt flöt på smidigt.

Vi kom fram till ställplatsen i Stade strax före kl 13.00. Det fanns många platser lediga då, så vi åkte in och tog en. Vi hade tur och fick en av våra favoritplatser i yttre ringen, med häck på båda sidor om bilen.

När vi skulle betala funkade inte våra master card i automaten. Den trodde tydligen att vi hade kreditkort eller något. Vi vet inte varför, för det har alltid funkat förut. Klockan 14.00 öppnade receptionen, så jag gick och frågade kvinnan där om vi kunde betala kontant istället. Det gick inte, och hon var inte intresserad av att hjälpa till på något vis. Hon ville se att våra covidpass var ok, och att vi hade checkat in med Luca, sedan brydde hon sig inte något mer om oss. Hon ryckte bara på axlarna och gick därifrån helt enkelt, efter att hon hade talat om att man måste betala för att stå där.

Vad gör vi nu då, tänkte vi. Korten funkade inte i automaten, kontanter funkade tydligen inte heller. Det kändes ju lite snopet att bara packa ihop och åka. Som tur var hade en tysk man hört min konversation med kvinnan i receptionen. Han tyckte att hon hade varit väldigt otrevlig och tyckte synd om oss. Efter tredje eller fjärde försöket accepterade automaten hans betalkort, så han gav oss en parkeringsbiljett i utbyte mot 20 €, som ställplatsen kostar i år. Det var väldigt snällt av honom.

Man får ett kort som kan laddas med pengar om man vill använda servicehusets duschar, men vi ville inte ha några pengar på vårt kort. Mannen erbjöd sig att betala det också, men vi tyckte att det var tillräckligt snällt av honom att han betalade platsen. Om vi inte skulle ha lämnat tillbaka kortet när vi åkte skulle den snälla mannen ha fått böta 5 €, men han litade på oss. Istället fick jag tillbaka 5 € dagen efter när jag lämnade in kortet. Det var en trevligare person i receptionen då.

Ställplatsen är välordnad. Den har numrerade platser i olika storlek. Vi får plats på de flesta av dem. Många platser har lite gräs, andra har bara grus. Mellan många av platserna är det häckar.

GPS: 53.602784 9.466519

Pris: 20 €, plus eventuell dusch. Tömning av toa och vatten är gratis. 5 € får man tillbaka när man lämnar tillbaka kortet.

Det ser trångt ut, men det känns inte så. Inte om man får en av platserna i yttre cirkeln åtminstone, för då har man häckar mellan bilarna. På några platser ska det stå två bilar mellan varje häck, på andra står man själv.

Platsen ligger väldigt centralt i Stade. Det tar ca 10 minuter att gå till centrum om man går i behaglig takt.

När vi hade fått vår plats betald av den snälla mannen packade jag handväskan inför vår promenad in till stan. Cigg, plånbok, handsprit, munskydd och en binda utifall att. Det är så en covid-handväska utrustas på bästa sätt.

Det var lite tidigt för att äta, så vi strosade runt lite och hamnade vid en av de många uteserveringarna. Det var inte så mycket folk, men det tror jag berodde mycket på vädret.

Munskydd krävdes så fort man reste sig från bordet, när man beställde, när man blev serverad och när man betalade.

Vid varje bord fanns en lapp med qr-kod som skulle scannas med Luca-appen. Om man inte checkade in blev man inte serverad. Vi fick visa covidpassen med Luca också.

Stade är en trevlig stad att vara i. Den är liten och mysig, åtminstone den äldre delen som ligger koncentrerad vid vattnet. Den nyare delen ser ut som vilken stad som helst.

Det är mycket tegelhus och kullerstensgator i den äldre stadsdelen. Från ställplatsen går man på några små gator tills man kommer till torget där de flesta serveringarna finns.

Restaurangen Ratskeller där vi hade bestämt oss för att äta, ligger gömd bakom allt det andra. Det är väldigt mysigt där inne, och det var väldigt folktomt, så vi bestämde oss för att äta inomhus, både på grund av vädret och att vi nästan var själva. Det finns en stor uteservering också.

För att få äta där, oavsett om man var inomhus eller utomhus, var man tvungen att visa covidpass och checka in vid bordet med Luca, i vanlig ordning. Dessutom gällde munskydd så fort man reste sig.

Vi började med att beställa varsin öl från deras egna bryggeri. De har riktigt bra öl där, men lite klen i smaken.

Dagens höjdpunkt var Hansa-platte för två. Där finns vanlig korv, leverkorv, kyckling, olika sorters fläsk, kryddsmör, stekt potatis, pommes… Vi har ätit det flera gånger, och allt brukar vara suveränt tillagat. Den här gången måste de ha bytt kock, för allt var väldigt flottigt och okryddat. Det var en liten besvikelse. Maten var fortfarande bra, men inte lika bra som den har varit. Servicen är helt suverän. Vi kommer att göra ett nytt försök nästa gång vi är i Stade, då kanske kocken har blivit bättre. Vi betalade 43 € för öl och mat.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Ställplatser och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s