2020-07-11, dag 3. Trängseldammen och Näsets Camping i Idre.

Nu hade vi bestämt resans första mål, Flatruet, och vi rörde oss ditåt i sakta mak. Vi visste att vi behövde checka in på camping till kvällen, för jag hade glömt att ladda batterierna till min kamera, så den var helt död. Till det behövs el. Alternativet var att fortsätta fotografera med telefonen, och det ville jag inte göra. Vilken camping vi skulle till visste vi inte på morgonen.

Vi började med ett stopp vid dammen i Trängslet, ca 5 mil norr om Älvdalen.

Trängseldammen är ett av Sveriges största vattenkraftverk. Den har en fallhöjd på 142 meter, och driver 3 turbiner med varsin generator. Energin som produceras räcker till drygt 300 000 lägenheter under 1 år.

Trängseldammen har ett regleringsmagasin (sjön) som rymmer 880 miljoner m³. Det är väldigt mycket vatten.

Trängseldammen är Sveriges högsta damm, på 120 meter. Mellan Trängslet och Siljan finns fyra dammar till. De ägs helt eller delvis av Fortum, en av Nordens största elproducenter.

Trängseldammen byggdes 1955-1960, och gjorde det möjligt att reglera Österdalälven.  Den byggdes för Stora Kopparbergs Bergslags AB, för att klara det ökade elbehovet i bolagets sågverk, massafabriker och smältverk. Samtidigt bildades sjön. Där sjön ligger idag fanns det alltså en fritt rinnande älv förut.

Vy från vägen över kraftstationen. På ena sidan vägen ser man sjön, på andra sidan ser man det här. Vattnet går genom turbinerna och leds i en underjordisk sprängd tunnel på 4,5 km. Den gamla älvfåran är helt torrlagd.

Det känns på något vis både vackert, kraftfullt och vemodigt på en gång när man ser på dammen. Det är väldigt vackra vyer ut över sjön, men samtidigt vet man att det fanns en fritt rinnande älv genom området för många år sedan, innan människan byggde om alltihop. El behöver vi ju, men det måste finnas bättre sätt att få el på om man vill, kan jag tycka.

Det går en väg som är öppen för biltrafik över hela dammen. Det går att vända med 9 meter husbil i en korsning på andra sidan.

Om man inte vill köra över dammen finns det en stor parkering precis bredvid.

När man besöker dammen får man hålla koll på vad som står på olika skyltar. Man är väldigt nära Älvdalens skjutfält, och där vill man inte råka hamna.

En liten bit längre bort kommer den före detta Österdalälven ut ur berget, och blir älv igen.

Vi for vidare till Näsets Camping i Idre. Det är en sådan plats som vi kommer tillbaka till med ojämna mellanrum. Vi trivs där helt enkelt. Värdparet är mycket trevliga, och det finns träd och en sjö. Vi fick en bra plats som var lätt att både komma in och ut från, och där marken var hård. Det hade regnat en del, så vi ville inte köra fast. Campingvärden följer med och visar olika platser.

GPS: N 61°51’19” E 12°43’44”

Pris med el: 260 kr/dygn

Näsets Camping ligger centralt i Idre. Det tar 5-10 minuter att gå sakta till centrum, där det finns både Coop och Ica, hembygdsgård och souvenirer. Nu har de fått systembolag också.

Campingen är inte stor. Den är uppdelad i två sektioner, en sektion på en stor gräsplan utan träd, och en sektion med träd.

Om man står på sektionen med träd har man väldigt nära till campingens badstrand.

Uppe vid receptionen finns den andra sektionen, där man står mer öppet. Där finns disk, toatöm, tvättmaskin och sådana saker. Dusch finns i servicehuset mellan de två sektionerna.

På campingen finns minigolf. Precis vid campingen finns en sjö som det går att fiska i, och en badplats. Vi hyrde en roddbåt och fiskade abborre för många år sedan.

Vi gick till Idregrillen i centrum för att äta. Det har blivit tradition när vi är i Idre. De har bra mat och bra service där, dessutom är lokalen mysig.

Lelle åt en väldigt stor plankstek, som dessutom var god, och jag åt en god pizza.

Till efterrätt åt vi torkat renkött som vi hittade i mataffären. Underbart gott.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 2020-07-11, dag 3. Trängseldammen och Näsets Camping i Idre.

  1. Pingback: 2020-07-23, dag 15. Fricamping längs väg 311. | Helens resor

  2. Pingback: Semester 2020 | Helens resor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s