2020-07-09, dag 1. Bränsle till Efoy och fricamping i Färna Ekopark.

Semester! Äntligen! Några dagar tidigare än beräknat till och med. Både jag och Lelle är permitterade från jobbet både torsdag och fredag, och efter en dubbelkoll med våra respektive chefer att vi inte skulle bli inringda på jobb så kunde vi åka redan på torsdagen veckan innan den egentliga semestern började.

Husbilen körde vi hem på onsdagskvällen, så den var halvt packad redan. Resten packade vi i lugn och ro på torsdagen.

Innan vi kunde åka hemifrån blev det en tur till Västerås, 4 mil enkel resa, med personbilen. I vår nya husbil, som vi köpte i maj, fanns det en Efoy bränslecell. Att få tag i ren metanol för att kunna driva den visade sig vara ett litet problem. Lelle hade ringt runt till alla husbilsfirmor i närheten, men ingen sålde sådan metanol. Det närmaste vi hade hittat var i Smedjebacken, drygt 7,5 mil härifrån. Tack vare tips från en båtägande arbetskollega hittade vi metanol på Hjertmans båttillbehör i Västerås. Perfekt. Annars hade vi börjat semestern med övernattning i Smedjebacken.

Vi hade bestämt oss för att hålla oss i Sverige den här sommaren. Vi visste inte riktigt vart vi skulle, men vi tänkte oss norrut, och sedan ta dagen som den kom och följa våra infall. Mest mina infall, faktiskt, det är jag som blir rastlös och kommer på mer eller mindre möjliga resmål. På torsdagen ville vi mest komma iväg, så vi åkte bara ca 5 mil hemifrån, till sjön Långbjörken i Färna Ekopark.

GPS: 59.778907, 15.939942

Service på plats: ingen alls.

Pris: 0 kr

Grusvägen är i förhållandevis bra skick. Det finns flera platser att stå på. men bara två platser som vi får plats på längs med sjön. Den finaste platsen är tyvärr ockuperad hela vår-, sommar- och höstsäsongen av en husvagn som står uppställd där på heltid. Husvagnen håller sig borta sent på hösten och på vintern, så då är det fritt fram för oss andra, men det plogas inte där. Den andra platsen är en lång parkeringsficka längs med grusvägen. Det är väldigt lugnt att stå där, det kan gå flera timmar utan att en enda bil kör förbi, så man blir inte störd av närheten till vägen.

Trots att man står på en parkeringsficka har man gott om utrymme att sitta på mellan bilen och sjön.

Det går att gå i och bada om man vill, men det finns ingen iordninggjord badplats. Badskor kan vara bra, för det går bra att fiska abborre i sjön, så det kan finnas fiskekrokar som folk har tappat. Det är Sveafiskekort Mitt som gäller om man ska fiska.

På platsen finns ingen service alls. Inga soptunnor, inget utedass, man får klara sig med det man har med sig helt enkelt.

Vad gör man i Färna Ekopark mer än att njuta av stillheten i naturen? Det finns flera saker att se om man orkar gå en bit. Trollberget är ett område med äldre granskog. Träden är fulla med hänglav. Där finns många mossklädda stenblock som trollen bodde under, enligt folktron. Dit går man lätt från parkeringen som vi övernattade på.

Brudgumsbacken kan man se. Jag vet inte riktigt vad det är, men det står en skylt mot den. Det är för långt att gå från vår övernattningsplats.

Sedan har man ju såklart hela ekoparken att titta på, med allt vad det innebär av orörd natur. Man kan plocka svamp och bär, men man ska vara extra försiktig eftersom det är en ekopark. När vi har stått där på vintern har vi hört vargarna yla sent på kvällen. På sommarkvällen kan man höra lommen sjunga över sjön.

Det här är alltså en plats för dig som tycker om att vistas ute i naturen.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Fricamping och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 2020-07-09, dag 1. Bränsle till Efoy och fricamping i Färna Ekopark.

  1. Pingback: Semester 2020 | Helens resor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s