2019-07-27, dag 16. Hann. Münden.

Idag åkte vi en timme till nästa stad längs Märchenstraße, Hann. Münden.

Det finns en camping och flera ställplatser i centrum. Den ena ställplatsen var i anslutning till campingen, med gräs, fina faciliteter och allt, en av de andra ställplatserna ligger i änden av en stor parkeringsplats. Vi siktade på den med gräs.

För att komma till campingen/ställplatsen måste man åka över den här bron. Vi väger fem ton, och är bredare än bron, så det var bara att vända. Det var himla trångt att vända före bron, så mitt tips, om du har stor husbil, är att låta bli att åka ner dit.

Bara några 100 meter bort ligger denna ”fina” ställplats. Det var bra uppmärkt vart husbilar skulle ta vägen, men lite trångt här och var pga felparkerade personbilar. Vi tog oss dit i sakta mak i alla fall.

Ställplatsen är inte så inbjudande, men den var helt ok för en natt om man vill se Hann. Münden. Den finns i Bord Atlas, där det står att det finns 30 platser. Man bor väldigt nära floden, därför samlas mycket människor här. Dessutom är det väldigt nära till gamla stan.

GPS: N 51°25’12.76” E 9°38’54.90”

Pris: 6 € / natt. El 1 € / 8 timmar. Man betalar med mynt i automat. Det finns inga faciliteter.

Trots att vi var på en parkeringsplats nära centrum, var det väldigt lugnt på kvällen. Platserna var förhållandevis välmarkerade.

Hann. Münden. En lite större stad med ca 24.000 invånare. Här flyter floderna Werra och Fulda ihop och bildar Weser. Här möts turistvägarna Märchenstraße och Fachwerkstraße. Jag läste att det ska finnas över 700 korsvirkeshus. Härifrån kommer även Törnrosa, men vi såg inga spår efter henne, trots att vi hade hela dagen på oss.

Det gick att åka båt på Weser, avgången var precis nedanför husbilsparkeringen. Vi kunde tyvärr inte åka, för avgångarna var begränsade i juli pga sjukdom.

Från ställplatsen är det ca 5 minuters gångväg till gamla stan. Man går på en bro över en av floderna, och genom en häftig byggnad, sedan är man i stan.

Hann. Münden var mycket mer turistig än Wolfhagen. Här fanns uteserveringar i mängder. Vi började dagens upptäcktsfärd med varsin kall öl på en av dem. Är det lördag så är det.

Runt ett av torgen fanns det korsvirkeshus i olika varianter, färger och utförande. Hann. Münden är en mycket vacker stad, i klass med Bernkastel och Rothenburg ob der Tauber.

Vi hittade korvens riddare, som hade vunnit många priser för sin egentillverkade korv. Det var vi ju givetvis tvungna att prova.

Helt ok korv, i ett helt ok korvbröd. Den här korven var faktiskt väldigt god, och jag kan förstå att de har vunnit priser för den. Hög kötthalt och lite grovkornig var den.

Vi såg delar av den gamla stadsmuren, men fortfarande inga spår av Törnrosa.

Det var mycket folk i rörelse här. Det är väldigt intressant att jämföra skillnaderna mellan olika städer. Både Wolfhagen, som vi var i igår, och Hann. Münden ligger längs Märchenstraße, det är 1 timmes körning mellan städerna, men skillnaden är enorm.

Det fanns många små gränder att upptäcka i Hann. Münden.

På torget utanför Rådhuset var handeln i full gång.

Det fanns mängder av små affärer. Många sålde kläder eller souvenirer, men det fanns annat att köpa också.

Precis vid infarten till ”vår” parkering fanns detta Gasthaus, där vi bestämde oss för att äta på kvällen. Det fanns massor av restauranger och barer i gamla stan, men vi ville ha en lugnare miljö, och det fick vi här. Det var fullt av folk på serveringarna längs floden i gamla stan. Jag tror att det faktum att det var lördag spelade in, men det kanske alltid är så under högsäsong. Vid Gasthauset fick vi sitta i lugn och ro.

Det var väldigt bra mat. Jag, som beställde schnitzel, fick mer än jag orkade äta, men Lelle, som beställde lax, skulle gärna ha haft en bit fisk till. Det var gott i alla fall.

 

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Sevärdheter, Ställplatser och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s