2019-04-23. Rotterdam.

Dagen då vi skulle se Rotterdam. Vi campade på City Camping Rotterdam, ca 5 kilometer från centrum. Den trevliga tjejen i receptionen berättade hur vi skulle ta oss till centrum med buss, och hur vi skulle hitta till busshållplatsen. Vi fick en handskriven lapp där det stod vad busshållplatsen vid campingen hette, och vilken typ av biljett vi skulle ha. Lappen skulle vi bara visa för busschauffören. Det funkade bra. Biljetten kostade 4 €, och gällde hela dagen på alla centrumbussar. En karta över centrum med alla sevärdheter  kostade 50 cent, så vi köpte en sådan.

Vi klev av bussen vid centralstationen. Där var det stort. Tjejen i receptionen på campingen sa att man skulle passa sig för ficktjuvar där, särskilt om man gick omkring och såg ut som en turist. Vi såg nog väldigt bortkomna ut, vi bor ju i en kommun med 25.000 invånare, och i Rotterdam fanns det massor av folk. Här har vi inte ens riktiga stadsbussar.

Vi stod med vår turistkarta i högsta hugg och försökte att orientera oss. I lilla Köping har vi en gågata med några få tvärgator, så det här var spännande.

Från centralstationen såg vi ett väldigt högt hus, och vi konstaterade att centrum fanns någonstans där bakom.

Vi hittade rådhuset i slutet av en gågata. Jag tycker att rådhus är intressanta. Det är oftast väldigt vackra byggnader. Längs samma gata fanns det några uteserveringar.

Det här var en trevlig gata. Det var faktiskt den trevligaste gatan vi hittade i Rotterdam. De andra gatorna såg ut som i vilken storstad som helst. Det fanns shoppingcentrum och affärer, och en hel del kontorsbyggnader. Vi gillar inte att gå i affärer, och det fanns väldigt många sådana, så vi upplevde Rotterdam som en ganska tråkig stad.

Vi hittade de berömda kubhusen. De såg coola ut, men jag skulle inte vilja bo i något av dem.

Det finns 38 vanliga kubhus på ca 100 m², och två större kuber. Alla sitter ihop med varandra.

Det såg väldigt lustigt ut med de sneda husen.

Vi hittade en hamn att titta på. Det finns en stor hamn i Rotterdam också, men den hittade vi inte. Vi letade inte efter den heller, för den såg ut att ligga långt bort på kartan, och vi vågade inte hoppa på någon buss.

På en av affärsgatorna hittade vi den här vagnen som det kom musik från. En sådan skulle jag vilja ha.

Här är kyrkan Grote Sint-Laurenskerk, den enda byggnaden som finns kvar från det medeltida Rotterdam. Den blev svårt skadad under 2:a världskriget, men har blivit restaurerad sedan dess.

Heineken finns överallt i Holland, även i Rotterdam. När vi hade besökt en stor utomhusmarknad med fisk, kött, grönsaker, kläder, väskor och allt man kan tänka sig, hamnade vi på en uteservering nära rådhuset.

Vi var hungriga, så Lelle åt hamburgare och jag åt en hink med spareribs och kycklingvingar.

Vi konstaterade att Rotterdam inte hör till våra favoritstäder. Det är säkert en spännande stad för den som tycker om shopping eller ny arkitektur, men ingen av oss är särskilt intresserad av det. Vi tycker bättre om gamla stadskärnor och historiska saker, och det hittade vi inte mycket av här.

Vi upplevde Rotterdam som en stökig och bullrig stad. Det var mycket trafik i centrum, både bilar, cyklar, mopeder och bussar. Dessutom fanns det spårvagnar att se upp för. Hela tempot både på folk och trafik kändes stressigt. Det här var inte vår typ av stad, eller så missade vi den delen som skulle ha varit för oss.

När vi satt och åt kände vi att vi hade fått nog av Rotterdam. Vi letade reda på centralstationen och buss 33, och visade vår handskrivna lapp som vi hade med oss från campingen. To the camping, sa chauffören, och vi sa yes please. När vi närmade oss campingen ropade chauffören att vi var framme, och önskade oss fortsatt trevlig resa. Det tyckte jag var trevligt.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s