2018-08-06, dag 25. Danmarks högsta punkt, Aa Strand Camping.

Vi satt och funderade på att Danmark var väldigt platt, och undrade hur hög Danmarks högsta punkt var. Efter lite sökande på Google såg vi att Danmarks högsta punkt faktiskt låg åt rätt håll, så vi bestämde oss för att bestiga den.

Ejer Bavnehøj är Danmarks tredje högsta naturliga punkt. Den är 170,35 meter hög. Eftersom det går bilväg ända fram är den väldigt lätt att bestiga. Den ligger inte långt från Skanderborg, på Jyllands östra sida, i närheten av byarna Riis och Ejer.  På toppen finns ett torn som byggdes 1924, till minne av föreningen av södra Jylland och resten av Danmark efter första världskriget.

Nära Ejer Bavnehøj  ligger Yding Skovhøj, som är Danmarks högsta punkt. Den är 172,66 meter hög. Där ligger en gravhög som är byggd av människor på bronsåldern. Utan gravhögen blir Skovhøj inte landets högsta punkt längre.

Danmarks absolut högsta naturliga punkt är Møllehøj, som är 170,86 meter hög, alltså 51 cm högre än Ejer Bavnehøj.

Møllehøj, blå prick, och Ejer Bavnehøj, rött kryss. Danmarks högsta punkter ligger väldigt nära varandra. Eftersom det var bilväg till Ejer Bavnehøj, och Møllehøj låg inne på en gård, valde vi att stanna vid Ejer, och beundra Møllehøj på avstånd.

Det fanns bra parkering, och en kiosk som sålde godis, dricka och korv.

Nu ville vi stå på ställplats vid havet, i en hamn, nära en by, och med restaurang i närheten. Vi åkte bron över Lilla Bält och siktade på Assens, men vi hittade inte ställplatsen där. Det fanns ingen bra plats att vända på, så vi fortsatte längs kusten, samtidigt som jag letade efter en lämplig camping i stället.

Vi hamnade på Aa Strand Camping, i närheten av Ebberup på sydvästra Fyn (samma ö som Odense ligger på).

Vi parkerade utanför och gick till receptionen. Där blev vi mötta av en mycket trevlig kvinna, som berättade att vi fick stå vart vi ville. Det var bara att gå eller köra in och titta. Sedan skulle vi komma tillbaka och berätta om vi hittade en bra plats, och checka in. Vi fick tips om vart vi skulle kunna få bäst utsikt över havet.

Adress: Å Strandvej 61, 5631 Ebberup, Danmark

Pris: 160 Dkr, två personer utan el

Campingen ligger precis vid havet. Från några av platserna har man väldigt fin utsikt.

Vissa av platserna var svåra att komma fram till med vår stora bil. Det var träd och buskar som gjorde att vi inte kunde svänga som vi ville, även fast Lelle har blivit väldigt bra på det genom åren. Några av platserna var väldigt små, andra var större. Platserna var bra uppmärkta. Vi hittade en bra plats med utsikt över havet i alla fall.

Sämre utsikter har vi haft. När vi fick grannar framför oss försvann en del av utsikten, men vi såg en liten bit hav i alla fall.

Här har vi ån som campingen har fått sitt namn från.

Havet. Här fanns det både bad och fiskemöjligheter. För att komma till en strand med mer sand, fick man gå en bit bort från campingen.

Finns det vatten, så hamnar jag ofta i det. Det var många stenar på botten, och jag hittade en som var bra att sitta på.

Här har vi den lilla livsnjuterskan. Här testar hon danska ostbågar.

 

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s