2018-03-31, dag 3. Tyskland, snöstorm och ställplats i Grabow.

Vädret var ok när vi vaknade på morgonen. Vi styrde vidare mot gränshandeln Scandinavian Park i Flensburg. Jag hade slut på rom nämligen.

Eftersom vi fortfarande inte visste vart vi skulle åka, Amsterdam eller Berlin, passade jag på att kolla vädret medan vi åkte. Det såg inte så bra ut åt något håll. Det kanske skulle bli bäst i Berlin efter några dagar, så vi bestämde oss för att åka däråt.

Det tog inte lång tid innan det började regna. Autobahn i regn är inte kul, allt vatten verkar bli kvar på vägen så sikten blir väldigt dålig.

Ju längre vi åkte, desto sämre blev vädret. Regnet övergick till snö och blåst. Vi bestämde oss för att söka nattläger någonstans, inte alltför långt från motorvägen. Jag hittade en ställplats i närheten i BordAtlas, min mest värdefulla bok när det gäller ställplatser, särskilt i Tyskland.

Vi hamnade på en ställplats i hamnen i Grabow, drygt två timmar från Berlin. Det såg lite tråkigt ut, men om man bara vill invänta morgondagen och förhoppningsvis bättre väder så duger det.

GPS: N 53°16’41.94” E 11°33’38.70”

Pris/natt: 5 €, mynt i automat. El 1 € för 2 Kw

Vi åt en mycket enkel men god påskmiddag. Det blev lite provisoriskt av det vi hade i kylskåpet. Potatis hade vi inte köpt, vi hade burkpotatis, men det ville vi inte ha, så vi fick klara oss utan.

Det blev en trevlig middag ändå, medan vi väntade på att det skulle sluta snöa så att vi kunde gå och utforska byn.

Platserna på ställplatsen är bra uppmärkta. I regnväder ser allt grått och trist ut, men med lite sol, värme och gröna blad på träden skulle det säkert ha sett bättre ut. Enligt BordAtlas finns det 18 platser med el, och det såg ut att stämma.

Det lilla servicehuset var stängt och förbommat, men det gick att tömma toan.

Platserna ska vara 12 meter långa, men det stämmer inte. Vi fick inte riktigt plats med vår bil, men eftersom det bara var vi där så gjorde det inget att vi stack ut lite. Det var en väldigt lugn plats att sova på.

Platsen ligger precis vid floden Elde. Att gå därifrån till centrum av gamla stan tog ca 5 minuter.

När det blev uppehåll en stund skyndade vi oss att få på ytterkläder och gav oss ut på upptäcktsfärd. Vi tog sikte på kyrkan som vi såg från ställplatsen. I gamla städer brukar kyrkan ligga i centrum, tänkte vi. Vi hade helt rätt.

Vi hittade ett litet torg nära kyrkan. Det fanns en hel del små affärer och restauranger, men allt var stängt eftersom det var påskhelg. Den lilla staden var helt död. Det kändes lite underligt att vandra omkring där, nästan som att vi var de enda människorna som fanns kvar. Jag fick nästan lite skräckfilmskänsla, samtidigt som det faktiskt var väldigt vackert. Vädret passade på något vis stämningen i byn.

Jag var tvungen att läsa om byn när vi kom tillbaka till bilen. Grabow har ca 6000 invånare, och fick sina stadsrättigheter på 1200-talet. Det märktes att det var en gammal stad. Från 1300-talet tillhörde Grabow furstendömet Mecklenburg. 1846 anslöts Grabow till järnvägslinjen mellan Hamburg och Berlin, och några fabriker grundades, bland annat en läderfabrik och ett bryggeri.

Rådhuset var en av få byggnader som inte var bygd av rött tegel.

Många av byggnaderna i byn såg fallfärdiga ut. Det var nog därifrån jag fick den där skräckfilmskänslan. Det och att det inte fanns några andra människor där.

Under kvällen fick jag tag på de som driver ställplatsen Wohnmobil Oase i Berlin via messenger. Jag tror att de reserverade en plats åt oss. De skrev att vi skulle komma efter kl 11.00 i alla fall.

 

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Camping, Ställplatser och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s