2017-07-29, lördag, dag 16. Vingårdar, snurrig GPS och Fontet.

Vi hade hittat några vingårdar i organisationen Frensh Passion som vi ville besöka. Det verkade vara enkelt. GPS-koordinater fanns i den lilla boken som vi hade fått när vi blev medlemmar, och vi valde noga ut vingårdar där de pratade engelska. Sagt och gjort. Med GPS:n programmerad körde vi mot vingård nummer 1. Det visade sig vara helt omöjligt. GPS:n fick tokspel. Den ledde oss runt i cirklar, sa att vi var framme när vi var mitt ute på en åker. Punkten på kartan som visade oss vårt mål var några mil från där vi var i verkligheten, när GPS:n återigen påstod att vi var framme. Samma sak med telefonen och Google Maps. Den visade att vi befann oss på en motorväg i närheten av Bordeaux, när vi i själva verket befann oss på en gata utan namn mitt i en vinodling några mil därifrån.

Efter några timmars irrande bland majsfält och vinrankor, gav vi upp. Jag skrev in koordinaterna till en ställplats i Fontet, som borde ligga i närheten. Vi visste ju inte säkert vart vi var, eftersom våra vägar var för små för att finnas med nummer i min kartbok. Då hamnade vi minsann på en vinodling med ställplats för två-tre husbilar. Ingen där pratade engelska, vi pratar inte franska, de hade en stor lös hund, vi har en liten katt i sele och koppel, osv osv. Vi funderade en stund, kom på att det skulle bli lite drygt att bo i någons trädgård under de omständigheterna, och så fortsatte vi att leta efter ställplatsen i Fontet.

Enligt GPS:n hade byn Fontet försvunnit från kartan, men med hjälp av appen Stellplatzradar hittade vi dit. Jag begriper inte vad det är med GPS runt Bordeaux, det funkar helt enkelt inte.

När man kommer fram till platsen är det en stor, låst grind. Man går in bredvid den, går fram till huset på bilden, och checkar in. Då får man koden till den stora grinden. De pratar engelska hyfsat bra. I huset finns även kiosk, dusch, och utanför finns servicestation för husbilar.

GPS: (om den funkar) N 44°33’43.02” E o°1’24.42”

Pris: 10 €

Det finns två områden att stå på. Området där vi står, består av en stor gräsmatta med omarkerade platser. Det finns gott om träd och skugga. Det finns även några elstolpar. Ström ingår i priset. Den här gräsmattan är en del av en kommunal park, så man får dela en bit av den med fransmän som spelar boule. Det kan även vara lite liv där från onyktra ungdomar på kvällen. På natten är det lugnt.

Den andra delen av ställplatsen är trängre, men mer välorganiserad. Här är platserna markerade, och man står snyggt och prydligt på rad.

För oss och för andra med stor bil är det väldigt svårt att få plats på den mer välordnade delen av ställplatsen.

Det finns en liten hamn inne på området, med några fina båtar. Här sitter folk och metar.

På området finns även en liten badpöl.

När vi checkade in frågade de om vi ville komma och äta grillat kött på kvällen. Kioskens ägare hade bjudit in människor från både ställplatsen och byn bredvid. Det lät trevligt, så vi bokade varsin plats.

När vi kom dit kunde man köpa dricka med eller utan alkohol för 1 € glaset. Det fanns salta pinnar och chips att äta på också.

De hade dukat upp långbord på terrassen.

Till förrätt fick vi lokala charkuterier, melon och en himla massa baguette. Tid var inte deras grej riktigt. Middagen serverades ett par timmar efter utsatt tid, så det var bra att det fanns salta pinnar och sådant att äta så länge.

Huvudrätt: grillat fläsk med bönor och baguetter. Jag äter inte bönor, men fläsket var himla gott. Dessutom hällde de upp vin, så mycket man orkade dricka. Jag, som inte dricker vin, fick dricka öl i smyg i köket. De ville nämligen inte bjuda på öl hur som helst, eftersom det var dyrare än vin. Jag misstänker att de undrade vad jag var för konstig filur, som inte drack vin. Till och med barnen drack vin till maten.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s