2017-07-20, torsdag, dag 7. Bernkastel-Kues.

Idag tog vi en liten sovmorgon, och väntade på att vi skulle få lite bättre väder. Det regnade på natten, men redan tidigt på morgonen var det väldigt varmt. Luften var så fuktig så att vi blev alldeles klibbiga bara av att sitta stilla. När klockan började närma sig 12 orkade vi inte slappa mera, så vi tog cyklarna och gav oss iväg mot Bernkastel-Kues, ungefär två kilometer från campingen. Vädret började bli bättre, och det började komma fram lite blå hål mellan molnen.

Det tog ungefär 15 minuter att cykla till Bernkastel från campingen. Hjulen på våra cyklar är väldigt små, så det gick inte fort. Vi var, trots långsamheten, alldeles dyngsura av svett och fuktig luft när vi kom fram, så vi satte oss och tittade på båtarna på Mosel medan vi väntade på att torka så pass mycket så att vi kunde visa oss bland folk.

Gamla stan, som verkligen är väldigt sevärd, ligger precis bredvid floden och båtarna. Det är väldigt lätt att hitta dit.

Eftersom vi kom fram så tidigt på dagen, och på grund av det halvdåliga vädret, var det tomt på uteserveringarna. Vi tog första bästa servering och köpte varsin kall öl för att svalka ner oss lite.

Torget i gamla stan. Det finns så många fina byggnader där. Det är helt otroligt vackert. I bakgrunden ser man kullarna med vinodlingar. Det är lite synd att fordonstrafik är tillåten där, men jag tror att det bara är boende och varutransporter som får åka på torget.

Inne i gamla stan finns det mängder av serveringar och små butiker. Torget ligger i mitten, och det finns små gator åt alla håll. Ett tips är att leta reda på en bakgata om man ska äta. ju längre från torget, desto billigare mat.

Det här lilla huset tycker jag om. Det är snett åt olika håll, och står liksom mitt i vägen.

För den som är olydig.

Det var riktigt skönt att gå omkring i Bernkastel på förmiddagen. Det brukar vara trångt och mycket folk, men nu kunde vi promenera i lugn och ro.

En gammal bon-bon-affär med egen tillverkning. Dessutom hade de provsmakning. När vi hade smakat oss igenom ett antal sorter kände vi oss tvungna att handla lite också.

Tåget, ett måste i de flesta små turiststäder i Tyskland. Den här gången nöjde vi oss med att titta.

Här har de pyntat med vinrankor över vägen.

I konstaffären är det givetvis vintema som gäller.

Nästa uteservering. Vi hann med flera stycken under dagen.

Utanför kyrkan hittade jag en fin döskalle.

Korv med bröd. I Tyskland får man en rejäl korv i ett rejält bröd, det får våra korvar att kännas något fjuttiga. Tacka vet jag korv på tyskt vis.

På väg tillbaka mot campingen på andra sidan av Mosel. I takt med att himlen blev blåare ökade strömmen av turister.

När vi kom tillbaka till campingen hade vi fått svenska grannar. De hade ett väldigt ovanligt efternamn, samma som namnet på ett litet område utanför Vansbro, där Lelle är uppväxt. När vi hade pratat med dem en stund kom vi på att de kände Lelles pappa, de visste mycket väl vem han var. Världen är väldigt liten.

På kvällen tog vi cyklarna till Kues. Om jag har förstått saken rätt, så ligger Kues på ena sidan om bron över Mosel, och Bernkastel på andra sidan. Eftersom det har växt ihop så heter det alltså Bernkastel Kues. Tror jag.

Vi åt på restaurangen som ligger bredvid den restaurangen där vi var igår. Lelle beställde matjes (som var ungefär som våran sill) och jag beställde en schnitzel igen, bara för att jämföra. Dagen schnitzel var mycket, mycket bättre än gårdagens, det går knappt inte att jämföra dem. Den här restaurangen heter Ufer Stübchen. Jag kan verkligen rekommendera den. 29.90 Euro för mat och varsin stor öl.

När vi hade ätit cyklade vi vidare till festplatsen i Kues, där det var vinfestival. Det fanns representanter från flera olika vingårdar där. Man köpte ett glas för 2 Euro, och sedan skulle man gå runt och få det påfyllt för ytterligare 2 Euro varje gång. När man ville ha ett nytt glas lämnade man in det gamla och fick tillbaka sina 2 Euro i pant. Smart system. Det fanns ett litet öltält åt mig också, som tur var. Jag dricker ju inte vin, så man kan ju undra vad jag hade att göra på en vinfestival i Moseldalen. Det gick bra ändå, det var väldigt korta köer i öltältet.

Det var ett band som spelade en tributekoncert till Supertramp. Jag tyckte att det lät illa, men Lelle tyckte att de var bra. Vi träffade många trevliga människor, man pratade och hade kul ihop med dem man delade bord med. Sedan gick man till nästa bord vid nästa vinodlare och pratade med dem som satt där. Det var mycket folk och trevlig stämning. Vi kom inte tillbaka till campingen förrän sent på kvällen.

 

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Camping, Sevärdheter och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s