2017-07-16, söndag, dag 3. Tyskland, Wohnmobilstellplatz am Halbmond.

Vi vaknade med regn. Eftersom vi var så nära Tuelsø och den stora rastplatsen där, struntade vi i att äta frukost och åkte dit och köpte smørrebrød istället.

Det är inte billigt att äta på Monarch, 130 DKK för två smörgåsar och dricka. Det är inte särskilt dyrt heller, med tanke på hur mycket det är på smörgåsarna.

I Tuelsø är det både bra parkeringar och lätt att komma åt dieselpumparna. Det brukar vara ganska mycket folk i och för sig, men allt flyter på smidigt. Där kan man också få tag på den danska campingkatalogen.

Vi for vidare mot Stora Bält. Där är det lika bra skyltat som vid Öresundsbron. Har man en bizz åker man i grön fil. Skillnaden mot Öresundsbron är att man inte får rabatt, så det kostade oss drygt 400 kr att åka över bron.

Vägkorsningen där man väljer Tyskland eller norra Danmark. Vi valde Tyskland så klart.

Vi sneddade ner genom Danmark, mot västkusten. Eftersom vi tänkte färja över Elbe i Glückstadt är det den bästa vägen. Dessutom är det väldigt lite trafik över gränsen mot Tyskland där. Man märker knappt att man passerar en gräns.

Vi stannade vid Calles i Süderlügum och köpte lite färdkost. Två flaskor rom blev det till mig. Kraken hade en fin flaska, men smakade riktigt illa. Den andra flaskan, med Plantation, var däremot väldigt god.

Jag hittade en ställplats i Bord Atlas, i Friedrichstadt. Här skötte man allt själv. Grönt ljus betyder lediga platser, rött ljus betyder fullt. Om det är grönt kör man fram till bommen och tar en biljett, som man måste spara. Biljetten används till allt på platsen, även för att kunna checka ut.

Platsen heter Wohnmobilstellplatz am Halbmond. Friedrichstadt ligger i nordvästra Tyskland, strax söder om Husum, vid floden Eider.

GPS: N 54°22’18.92” E 9°5’12.71”

Grundpris: 13 € / 24 timmar

Enligt Bord Atlas finns det 45 platser.

Det fortsatte att regna när vi kom fram, så vi höll oss inomhus till att börja med. Själva staden fick vänta till dagen därpå.

Olivia tyckte inte alls om vädret, hon satt och spanade efter uppehållsväder så att hon kunde gå ut.

Den här ställplatsen var mycket bra. Platserna var hyfsat långa, och det syntes precis hur det var tänkt att man skulle stå. Om man ville ha el laddade man sitt kvitto med pengar till det på något vis, berättade vår granne. Vi brydde oss inte om det, vi har ström så vi klarar oss ändå.

Man står i en halvcirkel runt en välklippt gräsmatta. Tysk ordning.

Alla bilar hade sin egna lilla gräsmatta. Det fungerade bra ända tills en fick för sig att ställa sig med dörren åt motsatt håll jämfört med de andra, vilket innebar att de fick dela gräsmatta med varandra.

På gräsmattan fanns det örter av olika slag som alla på ställplatsen fick plocka. Vi plockade mynta och gjorde mojito. Det blev riktigt trevligt på kvällen när solen kom tillbaka.

På platsen fanns en servicestation där man fixade allt. Man använde det kortet som man fick när man checkade in. Det fanns toatömning, spillvattentömning, färskvatten, dusch, tvättmaskin osv. Man betalade bara för det som man använde. När man checkade ut stoppade man in kortet i en automat, som läste av vad man hade gjort. Man betalade, och fick ett annat kort som användes för att öppna bommen på utfarten med.

Bredvid ställplatsen fanns det ett stort floddelta, och några promenadvägar.

Man fick dela floddeltat med en massa får, men de var snälla. de var mest nyfikna, verkade det som.

Det fanns en sluss och ett litet hamnområde, men där fick man inte vara.

I småbåtshamnen, som också fanns bredvid ställplatsen, gick det däremot att promenera. Vi väntade till dagen efter med att titta på stan, vi hade inte bråttom, och vädret blev lite sämre igen.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Ställplatser och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s