Vinön ställplats i Hjälmaren.

2017-07-01 besökte vi ställplatsen på Vinön i Hjälmaren. Det var en plats som vi tyckte om.

För att ta sig till Vinön åker man med Vägverkets bilfärja från Hampetorp, nära Fiskeboda och Julita söder om Hjälmaren. Färjan är gratis, och det tar ca 20 minuter att åka en sträcka på nästan 5 kilometer. Turlista hittar du här.

Man får inte vara rädd för att stå nära varandra när man åker med färjan. De som körde båten var duktiga på att vinka så att man hamnade på rätt plats, så det var inga problem.

När man har kommit av färjan följer man bara huvudleden tills den tar slut. Då hamnar man vid den här byggnaden, där det står precis hur man går till väga för att betala för ställplatsen. Priset är 80 kr/dygn, som betalas antingen med swish eller kontant i en gammal mjölkkruka.

Det finns inte så många platser, ca 10 stycken kanske, beroende på hur tätt man ställer sig. Vi ställde oss precis bredvid en stor sten, för då kändes det som att vi gjorde rätt. Det finns inga markeringar, nämligen.

Underlaget är gräs blandat med grus. Det är hårt och bra. På platsen står det en husvagn som verkade stå där permanent.

Det finns inga faciliteter på ställplatsen, förutom baja-major och soptunnor. Mycket mer behöver inte vi ha, om vi bara stannar ett par nätter. Någonstans att tömma toan kanske skulle vara bra, eftersom jag inte gillar baja-major.

Precis i anslutning till ställplatsen finns det ett väldigt fint bad, som har en egen parkeringsplats.

Om man går ett par hundra meter från ställplatsen, kommer man till en fin udde med grillplats.

Vägarna på ön är smala. Det här är huvudgatan. Det var inte mycket biltrafik, men det var många som cyklade, körde moped och gick, så man fick ta det lite lugnt. Det gjorde ingenting, för då hann man njuta av omgivningarna ordentligt. Från färjan till ställplatsen var det ca 2,5 kilometer.

En sak som jag ogillade väldigt mycket var att flera stycken körde ordentligt fulla till och från badet och ställplatsen på kvällen. Både med bil och mopeder. Det finns liksom ingen ursäkt att köra på fyllan, även om det är lördag, semester och fest på värdshuset. De som hade husbilar där skötte sig, de tog sig fram till fots eller med cykel, de som körde fulla var sådana som hade annan anknytning till ön eller var där en längre tid. Det tycker jag absolut inte om. I övrigt var allting väldigt bra.

Det fanns skyltar längs med vägen som talade om att man kunde köpa fisk, kräftor och andra saker. Hela ön var mycket mysig och trevlig.

Värdshuset, som ligger inte så långt från färjan. Vi hade glömt att köpa lås till cyklarna, så vi chansade på att lämna dem olåsta. Det fungerade bra, vi var borta i 30 minuter, och cyklarna stod kvar där vi hade ställt dem när vi kom tillbaks.

Vi tog en cykeltur till värdshuset på kvällen. Väl framme, svettiga och andfådda, visade det sig att Adolphson och Falk spelade. 275 kr i entré. Det är inte våran musiksmak, men den snälla och trevliga värdinnan lät oss komma in gratis och dricka varsin kall öl i baren innan vi cyklade tillbaka. Vilken service! Helt underbart.

Vi hade med oss våra nya cyklar för första gången. De blir väldigt små och smidiga när man fäller ihop dem. Dessutom väger de bara 13 kilo.

Solnedgångar vid vatten är underbara, så här kommer det några sådana bilder. Här ovanför ser man solen och fronten på några husbilar, sedan kommer den lilla gästhamnen, en mås med en fisk, och jag.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Camping, Ställplatser och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s