2017-04-11, påsksemester dag 5. Amsterdam.

Vi spenderade natten ungefär två timmar från Amsterdam, nära Leeuwarden, eftersom vi ville komma fram till ställplatsen i Amsterdam så tidigt som möjligt på förmiddagen. Man vet ju inte hur det ser ut när man inte har varit där innan, och eftersom vi har en stor bil behöver vi mycket utrymme för att över huvud taget få plats.

Det finns massor av bilder från Amsterdam längre ner på den här sidan. Det var en vacker stad så det blev massor av kort, och jag hade svårt att välja vilka bilder som skulle tas med här.

Vi började med att åka över Afslutsdijk söderut. Vi har bara åkt norrut där förut. Det var inte så stor skillnad att åka åt andra hållet. Det är intressant att se den stora vallen och dammarna som har byggts för att hålla havet ute. På andra sidan den höga vallen är det öppet hav. Nivån är högre än på vattnet innanför vallen.

Vi såg inte så många tulpanodlingar längs vägen. Det har varit mer förr. Jag vet inte om vi kom lite för tidigt, för vi såg flera odlingar där tulpanerna inte hade slagit ut helt ännu.

Det är härligt att se alla blommor på våren. Även om vi inte såg så många så är det ändå vackert.

Framme vid ställplatsen i Amsterdam, Amsterdam City Camp. Platsen hittade jag i Bord Atlas. Vi kom fram strax före klockan 12, och då var det redan flera stycken som höll på att checka in. Man skulle egentligen checka in i en automat, men om man hade kontanter gick det att betala till en man som stod vid grinden, och på så sätt slippa stå i kö vid automaten. Jag betalade till mannen, fick vårt kvitto, och åkte in och väntade precis innanför grinden, enligt instruktionen vi fick.

GPS: 52°23’55.00”N 4°54’4.00”E

Pris: 20 €

Vatten, toatömning och el ingick. Det fanns inte elstolpar till alla platser, det var först till kvarn som gällde.

Det var mycket lätt att hitta dit om man kör efter gps. Platsen ligger strax norr om centrum.

Vi körde in genom grinden och väntade på instruktioner. Efter en liten stund kom en kvinna på cykel som sa att vi skulle köra efter henne för att få en plats. Sagt och gjort. Hon guidade oss till en av de längre platserna längst bort på ställplatsen, och visade hur vi skulle stå.

Det var en stor ställplats, 96 platser enligt Bord Atlas, 97 enligt skylten. Trots att vi kom så tidigt var det nästan fullt.

Det var bra att det fanns personal som placerade ut bilarna. Små bilar fick korta platser, desto större bil, desto längre plats. Man fick en plats utifrån behov, kan man säga.

Det här är ingen trevlig och mysig ställplats, det är en stor inhägnad grusparkering. Den är perfekt att stå på om man vill besöka Amsterdam, men det är ingen plats som man fäller ut markiser och plockar fram solstolar på.

Utrymme fanns det gott om, det var inga problem att ta sig in eller ut. Hela platsen var mycket välorganiserad, tack vare att det fanns personal som följde med och visade hur man skulle parkera.

Runt hela platsen fanns det ett rejält och högt staket. Det var kameraövervakat dessutom. När man checkade in fick man ett kort med en streckkod. Den var man tvungen att använda för att öppna stora grinden både när man skulle in och ut med bilen. Det fanns också en liten grind för fotgängare. Där kunde man gå ut hur som helst, men man var tvungen att dra kortet i en kortläsare för att komma in. Det kändes säkert.

På grinden utanför ställplatsen fanns en karta som visade på olika båtförbindelser in till centrum. Den närmaste färjan fanns på 10 minuters gångavstånd. Färjan var gratis, och det tog ca 15-20 minuter att åka. Den gick bara mellan två hållplatser, den vid ställplatsen och Amsterdams centralstation. På dagtid gick den väldigt ofta. Färjan var bara för fotgängare och cyklister, det fanns ingen bilfärja.

Det första vi såg när vi hade klivit av vid centralstationen var alla cyklar. Det fanns cyklar överallt. Det fanns till och med parkeringshus i två våningar för cyklar. Enligt wikipedia finns över 700 000 cyklar i Amsterdam. Varje år stjäls 80 000 cyklar och 25 000 hamnar i kanalerna. Jag vet inte om det stämmer, men många cyklar fanns det. Man fick passa sig lika mycket för dem som för bilarna och spårvagnarna.

För oss som kommer från en liten stad, tog det ett tag att vänja sig vid alla människor och allt ljud. Det var människor överallt.

Det var lätt att hitta från centralstationen till centrum. Man följde bara strömmen av människor och så var man framme, mitt i smeten.

Det fanns både små och stora båtar i kanalerna. Det här är ett av de större vattendragen.

Inne i centrum fanns det många små gator och gränder. Souvenirbutiker fanns det gott om, och coffee shops. Det är ingen myt att det finns många sådana butiker. I luften utanför kände man en sötaktig doft. I de vanliga souvenirbutikerna fanns det massor av olika souvenirer, men många av dem hade haschblad i någon form på sig, så det var ändå svårt att hitta något. I flera souvenirbutiker sålde de småkakor i olika färger. Det var haschblad på dem också, så jag antar att det var haschkakor. Vi köpte alltså inga småkakor i Amsterdam, fast de hade fina färger. Däremot köpte vi ost. Vi hittade en ostaffär där de hade massor av olika ostar, bland annat min favorit, jul-edamer. Härligt att hitta den i april!

Kanaler fanns det gott om, både stora och små. Det var en väldigt mysig stad att promenera i, med allt vatten och all grönska.

Gatumusikanter fanns det också många av. Det hördes musik överallt. Det tyckte jag var trevligt.

Här har vi två coffee shops. Den ena hade visst vunnit något pris i ett mästerskap, för att de hade så bra hasch. Det kändes väldigt underligt att både droger och sex var så öppet. Mitt på gatan, kändes det som.

Vackra hus, vackra kanaler, och vackra husbåtar. Man behövde inte gå långt för att se alltihop.

På en av broarna hittade vi en uteservering. Det fanns uteserveringar, barer och restauranger överallt. Vi njöt av det vackra vädret, och promenerade runt mellan de olika serveringarna och drack en öl lite här och där.

Det fanns många gamla fina hus att beundra.

Här är vi i china town. Där fanns det massor av kinarestauranger, och ett kinesiskt tempel, eller något. Här såg Lelle en prostituerad som satt i ett fönster och vinkade till honom. Jag missade det, eftersom jag var så upptagen med att ta kort på templet.

Jag, på en av de många uteserveringarna. Det var inte så billigt, ungefär 6 – 7 € för en öl, men det fanns många olika sorter. Jag höll mig till Heineken, för den tycker jag om, men Lelle provade sig igenom en del av sortimentet.

Vi åt mat på en av restaurangerna, fish’n’ships och en stek, och varsin öl kostade 41.90 €. Man fick inte så mycket mat, men det var gott och man blev mätt. Det var stor skillnad mot i Tyskland.

De som känner mig vet att jag är väldigt höjdrädd. De vet också att jag är envis. Och att jag tycker om att fotografera. När vi fick syn på ett tivoli med ett pariserhjul bestämde vi att vi skulle åka några varv där. Envisheten och fotograferingslusten övervann höjdrädslan. (Direkt när vi kom ner var vi tvungna att uppsöka närmaste restaurang, eftersom jag var extremt pinknödig.)

Vi köpte våra biljetter för 10 € styck, och väntade på vår tur. Det var en nervös väntan, och jag funderade på att rymma.

Den där saken skulle jag aldrig ha satt mig i. Usch.

Utsikten från pariserhjulet var fantastisk. Man såg hela Amsterdam. Jag är glad att jag åkte med.

Jag hittade nya romglas i en av souvenirbutikerna.

Det var skönt att åka tillbaka till husbilen igen på kvällen. Amsterdam var en mycket trevlig stad. Vi kommer att åka tillbaka. Då vill jag bland annat se Anne Franks hus, det hann vi inte med den här gången.

När vi kom tillbaka till husbilen blev katten alldeles galen. Hon luktade igenom våra jackor och använde dem att klättra i. Trots att vi inte hade varit inne i någon coffe shop, luktade det hasch om jackorna så det kändes i hela bilen. När vi åkte med färjan tillbaka, stod det några tjejer bredvid oss och delade på en joint. Det var väl det som katten reagerade på. Vi har alltså en narkotikakatt.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Camping, Sevärdheter, Ställplatser och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s