2017-04-09, påsksemester dag 3. Hansastaden Stade i Tyskland.

On the road again…

Vi bestämde oss för att åka till staden Stade i Tyskland. Jag hade läst om den i något forum någonstans, och blivit nyfiken.

Efter att vi hade passerat gränsen mellan Danmark och Tyskland gjorde vi ett kort stopp i Scandinavian Park, gränshandelsaffären. Vi laddade upp med lite rom och plasttallrikar, sedan fortsatte vi. Vi passerade Hamburg och åkte under Elbe-tunneln utan problem. Det var inga köer eftersom långtradarna har körförbud i Tyskland på söndagar.

Jag hade programmerat in koordinaterna till en ställplats i Stade i GPS:n. Platsen hade jag hittat i Bord Atlas.

GPS: 53°36’10.00”N 9°28’0.00”E

Priset skulle vara 13 €, men när vi kom dit kostade det bara 5 € eftersom de höll på att bygga ett servicehus på där.

När vi kom till ställplatsen var det första vi såg den här stora skylten. Det var söndag, så det var ingen som arbetade på bygget, som tur var. Det kommer alltså att finnas ett fint servicehus på platsen inom kort.

Redan nu fanns det bra möjligheter att tömma gråvatten och toa, och att fylla färskvatten. Man betalade med mynt i den blå automaten.

Det här är en stor ställplats. Det ska finnas 72 platser i varierande storlek. Vår stora bil fick plats på de flesta platserna.

Det var inga problem att förstå hur man skulle ställa sig. Det fanns buskar mellan alla platserna, och gott om elstolpar. Det är väldigt nära till centrum. Till gamla stan tog det ca 10 minuter att gå, om man gick rätt väg.

Här har vi servicehuset. Eller det som ska bli ett servicehus, åtminstone.

Vi kom till Stade för att se på den gamla Hansastaden, som jag hade läst om. Vi följde några pilar mot Altstadt, och hamnade i en fin park. Någon gammal stad hittade vi inte där.

Vi gick runt lite i parken, hittade en gångväg där vi såg några skyltar på håll, och gick och läste på dem. Där fanns det ytterligare pilar mot Altstadt.

Vi följde de nya pilarna och hamnade i det här området. Det var vackert, med träd som redan blommade, men det var inte riktigt rätt. Vi gav upp tanken på att följa skyltarna mot Altstadt, och tog sikte på kyrktornet som syns i bakgrunden istället. Gamla stadsdelar brukar ligga nära gamla kyrkor, tänkte vi.

Vi tänkte alldeles rätt, visade det sig. På andra sidan av den här ån hittade vi den gamla hansastaden. När vi gick tillbaka tog det hälften så lång tid, eftersom vi bara följde stora vägen mot ställplatsen, istället för att irra omkring och leta efter vägvisare som inte stämde.

Det fanns många fina och gamla hus i Stade. Det var trånga gränder och kullersten. Fastän det var söndag var några småaffärer och restauranger öppna.

Stade var en mycket mysig stad att vandra omkring i. Det fanns mycket rött tegel, och många gröna träd.

På vissa platser kändes det som att vi gick omkring i en labyrint. Det var tur att den gamla delen av stan var så liten, annars skulle vi säkert ha gått vilse bland alla trånga gränder.

Vi började bli hungriga, och hittade en restaurang med en trevlig uteservering. Den restaurangen kan jag verkligen rekommendera. Ratskeller, heter den, och ligger ganska nära kyrkan.

Det var väldigt bra service. Servitrisen pratade lite engelska, och jag pratade lite tyska, så vi förstod varandra. Det fanns mycket gott att välja på i menyn, men vi fastnade för något som hette Hanse-Platte für zwei, Hansa-tallrik för två.

I den ingick pommes frites och stekt potatis, varsin leverkorv (det är den som ser ut som en falukorvsskiva), varsin fläskkarré, varsin biff, varsin kycklingfilé, 10 korvar i prinskorvstorlek, kryddsmör, sallad på tallriken och varsin stor tallrik med sallad som förrätt. Till det drack vi två öl var. 0.5 liter i varje glas. Det behövdes, för det tog tid att äta upp maten. Fastän vi kämpade tappert fick vi inte i oss allt. Allting var väldigt gott, men det gick helt enkelt inte att äta upp allt.

För maten och 4 halvlitersglas med öl betalade vi 45.50 €. Med tanke på hur mycket vi fick så var det väldigt billigt.

Det var väldigt fint inne på restaurangen också. Bredvid bardisken fanns delar från ett gammalt ölbryggeri.

Tillbaka på ställplatsen, mätta och belåtna. Det här var en härlig kväll. Vi hade 20 grader varmt, bladen var gröna, och vi kunde sitta och smälta maten och göra ingenting. Underbart!

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Camping, Ställplatser och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s