2015-07-25, dag 16. Camping Vauban, och världsarvsbyn Neuf-Brisach, där vi träffade en trevlig liten man med ett tåg.

På morgonen tog vi farväl av våra trevliga grannar, bytte e-mailadresser, och åkte vidare. Två nätter på samma plats känns som en väldigt lång tid. Vi åkte mot nordost, på små vägar mot Montbeliard och Belfort.

001 2015-07-25 002 Längs Doub

Vägen längs floden Doub var mycket vacker. Den var smal, men helt ok ändå. Vi passerade fler vinodlingar här än längs med Loire-floden. Det fanns många små fina byar med gamla hus och slussar längs vägen.

Vi fortsatte mot Colmar. På några sträckor, oftast genom byar, var det en maxvikt på 3,5 ton, men det fanns inga broar, så vi körde ändå. Är man turist så är man, tänkte vi. De ville väl undvika tung trafik genom byarna, antar jag.

Jag hittade en camping i ACSI-katalogen, Camping Vauban, nära byn Neuf-Brisach. Den tog vi sikte på. Det visade sig vara en lyckoträff. Vi visste inget om byn eller regionen innan. När vi kom fram visade det sig att byn Neuf-Brisach var en väldigt unik by, som finns på UNESCO’s världsarvslista. Mer om det längre ner, campingen först.

Camping Vauban var perfekt för mig. Jag tycker om träd och buskar, och det fanns det gott om här. Området var ganska stort, men kändes litet.

004 2015-07-25 019 Camping Vauban

Damen i receptionen var väldigt trevlig. Hon pratade ingen engelska, men hon kunde lite tyska. Vi klarade oss med tyska och de få franska ord som vi hade lärt oss längs vägen. Trevlighet kommer man långt med, och det hade hon ju gott om.

Det fanns inga bestämda platser, det var bara att åka in. Vi fick en karta över byn, och en förklaring över hur vi lättast tog oss dit till fots. Eftersom hon var trevlig köpte Lelle vin i receptionen också.

Vi betalade 18.30 € för två personer, med el. Då ingick dusch.

GPS: 48°0’57”N 7°32’8”E

002 2015-07-25 006 Camping Vauban

Det hade varit torrt i den här delen av Frankrike också, gräset var torrt och gult, men buskarna och träden var åtminstone gröna.

003 2015-07-25 013 Camping Vauban

Vi valde en plats med egen plantering, och ett bra träd, där vi kunde knyta en kombination av stormlina och tvättlina. Det började blåsa på eftermiddagen, och vi behövde tvätta, så vi tyckte att det var lika bra att använda linorna på ett vettigt sätt. En maskin tvätt kostade 5 €, och då fick man tvättmedel på köpet.

Vi valde en annan plats först, men där fanns det en väldigt stor hund i närheten. Den slet av kopplet och försökte jaga katten flera gånger. Vi pratade med de tyska hundägarna, men det hjälpte inte mycket, de gjorde bara några nya knutar på kopplet, och så slet hunden av det igen, så vi bytte plats i stället. Jag tycker inte om när folk inte har ordentlig koll på sina djur på offentliga platser.

005 2015-07-25 008 Camping Vauban

Det fanns gott om småvägar och träd på hela campingen. Däremot fanns det inte så mycket lampor, så vi använde pannlampor på kvällen.

006 2015-07-25 014 Camping Vauban

I bakgrunden syns ett av de gula servicehusen. De var helt ok, allt vi behövde fanns där.

007 2015-07-25 007 Camping Vauban

008 2015-07-25 022 Neuf-Brisach

När vi checkade in på campingen fick vi en karta över byn Neuf-Brisach. Byn såg annorlunda ut, minst sagt. Vi fick veta att det var en bit att gå från campingen, om vi valde asfaltsvägen, men det fanns en genväg genom en fårhage och genom några vallgravar. Den vägen valde vi. Det tog ca 10 minuter att gå.

Byn har ringmurar som består av tre lager med vallgravar mellan. Det unika är att murarna och vallgravarna är byggda som en stjärna. Det här gjorde byn väldigt svår att erövra. De som försvarade byn kunde skjuta från så många olika vinklar. Gångarna mellan murarna är ca 20 meter breda, och murarna är mellan 10 och 15 meter höga. Det finns fyra stadsportar, och ett litet torg mitt i staden.

009 2015-07-25 023 Neuf-Brisach

På väg mot den yttersta ringmuren, genom fårhagen.

010 2015-07-25 024 Neuf-Brisach

När vi gick mellan murarna kändes vägen väldigt lång. Det kändes nästan som om vi gick i en labyrint, utan att hitta utgången.

011 2015-07-25 025 Neuf-Brisach

Vi hittade en väg som vi följde, vi tänkte att den måste leda oss någonstans, åtminstone. Det var inte lätt att följa en fransk vägbeskrivning när man inte kan franska.

012 2015-07-25 027 Neuf-Brisach

014 2015-07-25 050 Neuf-Brisach

Vi hittade ut, och hittade en av stadsportarna i den innersta ringmuren. Äntligen.

013 2015-07-25 028 Neuf-Brisach

Det gick att åka personbil inne i stan, men jag skulle inte åka in med en husbil. Inte ens med en liten husbil. Stadsporten på andra sidan, mitt emot den här, går knappt att passera med personbil.

015 2015-07-25 032 Neuf-Brisach

Vi gick fram till torget i centrum. Vi visste inte riktigt vad vi skulle titta på i byn, eftersom kartan med de utmärkta platserna var på franska, men vi tänkte att om vi utgår från torget så borde vi ju kunna hitta någonting att se på.

016 2015-07-25 033 Neuf-Brisach

Torgets fontän och monument behövde en ordentlig renovering.

018 2015-07-25 029 Neuf-Brisach

När vi kom upp från vallgravarna som vi hade gått i på vägen mot stan, såg vi det här lilla tåget.

017 2015-07-25 034 Neuf-Brisach

På torget hittade vi tåget och chauffören igen. Det här var en lustig och glad liten man. Vi förstod inte mycket av vad han sa. Han pratade franska, så klart, italienska och lite tyska, med väldigt fransk-italiensk brytning. Han skrattade hela tiden, och såg snäll ut, så vi satte oss på tåget och åkte med på en guidad rundtur som tog ganska lång tid. Det kostade 6 € / vuxen. Det fanns högtalare på tåget, som knastrade och tjöt, så jag tror inte att det hade spelat någon roll vilket språk mannen talade. Vi skulle inte ha förstått något ändå. När han ville säga något extra viktigt stannade han tåget och gick mellan vagnarna och berättade. Samtidigt gav han de andra passagerarna order om att se till att jag och Lelle förstod.

019 2015-07-25 047 Neuf-Brisach

Mannen var väldigt stolt över sitt tåg, så mycket förstod vi. Det var det enda fungerande tåget i hela världen, sa han. Det var ett äkta tåg, med äkta delar också. Allt var äkta. Att köra det tåget var en ära, och det fanns ingen annan som kunde göra det så bra, enligt honom själv. En härlig, stolt och lycklig man, var han, vår chaufför.

020 2015-07-25 036 Neuf-Brisach

Tåget tog oss med genom trånga gränder och förbi speciella byggnader i byn. Med jämna mellanrum tutade han ordentligt, så att personbilarna skulle stanna och hålla sig ur vägen.

021 2015-07-25 037 Neuf-Brisach

022 2015-07-25 038 Neuf-Brisach

023 2015-07-25 039 Neuf-Brisach

Här är en av stadsportarna. Om man åker in med husbil genom den porten där vi kom in först, och följer huvudvägen, så hamnar man här. Det går inte att ta sig igenom med ett större fordon. Alltså: husbil = omväg runt byn. Vi hade tänkt fortsätta på den här vägen från campingen nästa dag, så det var tur att tåget tog oss dit först, så vi fick se hur trångt det var.

024 2015-07-25 040 Neuf-Brisach

Tåget kunde precis ta sig under ringmuren vid den här stadsporten.

025 2015-07-25 041 Neuf-Brisach

026 2015-07-25 043 Neuf-Brisach

Vi åkte runt lite med tåget i vallgravarna, och fick veta en hel del historiska fakta, olika händelser, och en hel del saker om själva konstruktionen. Han var en duktig berättare, tror jag. Han försökte på tyska, medpassagerarna tolkade lite när de fick order om det, och jag fick berätta för Lelle, så det var en himla blandning av språk ett tag. Och skratt.

027 2015-07-25 044 Neuf-Brisach

Byggnaden som syns i muren är baksidan på byns museum. I vallgraven fanns också ett konstverk i form av en båt. Den hade byggts för att fira något jubileum eller en fest eller något.

028 2015-07-25 046 Neuf-Brisach

Soldaternas vattenreservoar fanns fortfarande kvar, men det såg inte ut som dricksvatten längre.

Efter tågresan kände vi oss nöjda med byn, dessutom var vi hungriga, så vi letade upp en pizzeria. Pizza, kebab och 4 öl, ca 48 €. På pizzerian pratade de bara franska, de var inte särskilt trevliga heller, de var nästan otrevliga till och med, men vi var hungriga, så vi pekade på bilderna och fick det vi ville ha. På natten blev vi dåliga i magen.

Alltså: Campa på Camping Vauban, åk tåget i Neuf-Brisach, men undvik pizzerian som ligger mellan torget och stadsporten närmast campingen.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser, Camping, Mat, Sevärdheter och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s