2014-07-13, dag 18. Bernkastel-Kues i Moseldalen, final i fotbolls-VM.

Idag gick vi från ställplatsen till byn Bernkastel-Kues. Det var en fin väg att gå. Det fanns en promenadväg längs med Mosel som ledde ända fram till byn. Som tur var hade det slutat regna, åtminstone tillfälligt.

001 2014-07-13 001 Moseldalen Bernkastel Kues

002 2014-07-13 002 Moseldalen Bernkastel Kues

Gångvägen slutade vid hamnen i Bernkastel-Kues. Det var en ganska vältrafikerad hamn, med både små privata båtar och stora lyxkryssare. Pråmarna som fraktade gods stannade inte där, det var hamnen för liten för.

På samma sida om Mosel som hamnen, fanns den gamla delen av stan, på andra sidan låg den nyare delen, som såg ut som vilken ny stad som helst. Där fanns det Lidl, Aldi och några andra mataffärer, villaområden och hyreshus, och industrier. Den delen var vi inte så intresserade av, så vi höll oss i de gamla delarna.

Det var väldigt mycket turister både vid hamnområdet och i stan.

003 2014-07-13 004 Moseldalen Bernkastel Kues

Längs med stora vägen i gamla stan fanns det många hotell och restauranger med vinprovning.

004 2014-07-13 005 Moseldalen Bernkastel Kues

Från stora vägen fanns det gott om små gränder som ledde in till torget, som var centrum i gamla stan. Även i gränderna fanns det många serveringar där de hade både lokalt vin och öl.

005 2014-07-13 006 Moseldalen Bernkastel Kues

006 2014-07-13 007 Moseldalen Bernkastel Kues

007 2014-07-13 008 Moseldalen Bernkastel Kues

Det fanns väldigt många små affärer av olika slag. Det gick att köpa det mesta. Klädaffärer, vinaffärer, prylar och souvenirer.

008 2014-07-13 010 Moseldalen Bernkastel Kues

009 2014-07-13 011 Moseldalen Bernkastel Kues

Runt stora torget fanns det många fina hus. Det var uteserveringar runt hela torget. Trots att det var mycket folk var det inga problem att hitta en plats, om man ville prova något lokalt vin eller ta en öl.

010 2014-07-13 012 Moseldalen Bernkastel Kues

Smala gränder och smala hus fanns det gott om. Det här var nog det smalaste huset i byn.

011 2014-07-13 013 Moseldalen Bernkastel Kues

Man fick köra bil i de trånga gränderna, men det var inte så många som gjorde det. De få bilar vi såg verkade tillhöra de som bodde där eller körde dit varor.

012 2014-07-13 015 Moseldalen Bernkastel Kues

Vi letade oss bort från torget för att köpa mat. Trots att vi bara gick ett par hundra meter, sjönk priserna ordentligt. Vi hittade en restaurang, ”Restaurant Grabenschenke”, där Lelle och jag åt varsin mycket stor och mycket god wienerschnitzel med pommes. Miranda valde ostgratinerad fläskfilé med pasta och köttfärssås. Den mängden mat hon fick brukar vi göra i ordning till oss alla tre, och då får vi mat över till en matlåda. Det ingick sallad som förrätt. Till det köpte vi varsin stor öl till mig och Lelle, och en stor äppeljuice till Miranda. Hela middagen kostade 40 €, alltså mindre än 400 kr. Det är inte dyrt, med tanke på vilken turiststad det var. Servicen var mycket bra. Uteserveringen var i en backe, så både bord och stolar lutade ganska ordentligt, men vad gör det när man får bra mat när man är hungrig?

013 2014-07-13 016 Moseldalen Bernkastel Kues

Vi fortsatte vårt stadsbesök, tittade på fler souvenirer och i fler små butiker. Vi gick tills vi blev trötta i benen, och eftersom det började komma in mörka moln igen bestämde vi oss för att ta en taxi tillbaka till ställplatsen. Vi hade ingen aning om vad gatan hette, men det var inga problem. Vi hittade en vänlig taxichaufför i hamnen som visste precis vart ställplatsen låg, han körde oss ända fram till bilen för 7.40 €. Det var tur, för precis när vi kom fram började det regna och åska.

På kvällen skulle det spelas VM-final i fotboll. Tyskland mot Argentina. Vi är inte jätteintresserade av sport, men när vi ändå var i Tyskland så ville vi se finalen. Vi hade två val: antingen att ta oss in till Bernkastel-Kues och se matchen på storbilds-tv på torget, eller att se matchen på ställplatsvärdens tv, som de hade burit ut i ett tält i änden av ställplatsen. På grund av vädret valde vi det senare alternativet. Regnet öste ner.

014 2014-07-13 028 Moseldalen Ställplats Graach Sunpark

Det var en salig blandning av människor som valde att se matchen på ställplatsen. Två svenskar, det vill säga Lelle och jag (Miranda ville vara kvar i husbilen och spela spel i mobilen), två norrmän, tyskar, holländare, belgare med mera. Stämningen var på topp. Ställplatsvärden hade laddat upp kylskåpet med öl, som såldes för 1 € styck. De flesta var lika intresserade av sport som mig och Lelle, men det hejades högre och högre ju senare på kvällen det blev. Det var riktigt kul.

När Tyskland vann blev det ett himla liv en liten stund, sedan blev det tyst på ställplatsen. Då hörde vi bara ljudet från Bernkastel-Kues och från några bilar som åkte förbi och tutade.

015 2014-07-13 029 Moseldalen Ställplats Graach Sunpark

016 2014-07-13 032 Moseldalen Ställplats Graach Sunpark

017 2014-07-13 033 Moseldalen Ställplats Graach Sunpark

Vi träffade många roliga och trevliga personer, här är en av dem. Vi kommer inte ihåg vad han hette, men vi tror att han var belgare.

018 2014-07-13 034 Moseldalen Ställplats Graach Sunpark

VM-final Tyskland – Argentina i ett tält på en ställplats i Tyskland. T-shirt från Svenska fotbollsförbundet, inköpt på Ica, kavaj, kortbyxor och varsin öl. Vad mer kan man begära?

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Camping, Sevärdheter, Ställplatser och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s