2014-04-14, dag 3. In i Tyskland och ställplats i Elsfleth.

Vi åkte in i Tyskland och tog Autobahn 7 söderut förbi Hamburg. I närheten av Schleswig, i Busdorf, finns det en Autohof där det även finns en bankomat. Det är bra att ha när man ändrar semesterplaner och åker till Tyskland istället för att stanna i Danmark. På många ställen vill de nämligen att man betalar kontant.

001 2014-04-14 006 A7 runt Hamburg

Före Hamburg började det spöregna, hela himlen öppnade sig, och sikten försämrades ordentligt.

002 2014-04-14 007 A7 runt Hamburg

Jag blev förvånad över hur mycket farten sänktes. Jag har hört mycket ont om Autobahn och det hetsiga tempot där, men jag tycker inte att det är så farligt. Visst är det mycket trafik, och de som kör i ytterfilen kör väldigt fort, men det lider man ju inte så mycket av när man kör husbil i innersta filen. Avfarter är mycket bra skyltade, och i god tid, i alla fall i norra Tyskland där vi har åkt.

003 2014-04-14 008 A7 runt Hamburg

Runt Hamburg var det kö, eller ”Stau”, som det står på stora neonskyltar. Det var det förra året också när vi åkte runt Hamburg. Man får tydligen räkna med att det tar tid att köra runt de större städerna.

004 2014-04-14 009 A7 runt Hamburg

Det här är vad man ser av Hamburg när man åker förbi på Autobahn. Det ser inte särskilt kul ut, faktiskt. Autobahn är bara en tråkig transportsträcka. Det var inga problem att hitta avfarten från nummer 7 till nummer 1 mot Bremen, som vi ville passera innan vi letade reda på en övernattningsplats. Det var köer runt Bremen också, så det tog lite tid. Dessutom var vädret minst sagt omväxlande; sol, regn och hagel.

När vi hade passerat Bremen, efter många timmars bilåkande, tog vi sikte på en ställplats i den lilla staden Elsfleth, som ligger vid floden Weser. Själva staden var inte svår att hitta, man följde bara väg 212 norrut från Bremen mot Brake. Ställplatsen (som jag hittade i Bordatlas) var däremot väl undangömd. Eftersom den skulle ligga i hamnen siktade vi på vattnet, och hittade till slut en liten, liten skylt med en husbil och en pil på. Enligt Bordatlas finns det 8 platser, men det såg ut att vara många fler.

005 2014-04-15 004 Elsfleth

Vägen till ställplatsen. Vi kom längst bortifrån på bilden, och höll först på att missa att vi skulle upp på den smala vägen till vänster om betongräcket, men vi lyckades på något sätt hålla oss på rätt väg.

006 2014-04-14 013 Elsfleth ställplats

Framme, och solen tittade fram igen. På ställplatsen var all information på tyska. Man skulle betala med mynt i automaten, 8 € för 24 timmar. Ström gick att få i en annan automat, vatten likaså. Det var olika automater till allt. Eftersom vi inte hade hunnit handla något ännu för att få växel, hade vi ju inte heller några mynt till automaten. Ytterligare en läxa att lära sig inför nästa resa.

007 2014-04-14 015 Elsfleth ställplats

008 2014-04-14 011 Elsfleth ställplats

Platsen var åtminstone stor, med väl uppmärkta platser, så vi tänkte att det där med mynt måste vi kunna lösa på något sätt. Dessutom ville vi inte åka längre. Att platserna lutade tyckte vi var ett mindre problem just då. Solen var framme och glittrade fint i Weser.

009 2014-04-14 018 Elsfleth ställplats

Med hjälp av mina nyinlärda kunskaper i tyska lyckades jag klura ut av informationen att det fanns en turistbyrå 100 meter bort, runt det stora huset. Längst fram ser man den, ett litet runt hus. Dit gick vi, och jag bad på knagglig tyska om att få växla pengar. Tanten i turistbyrån hade inte så mycket mynt hon heller, men hon hade tillräckligt många för att det skulle räcka till parkeringen och till en dusch. Dusch fanns på baksidan av turistbyrån. Där fanns det även en restaurang. Hon pratade väldigt fort, så jag hängde inte riktigt med på resten av det hon sa.

I vilket fall som helst gick vi tillbaka och betalade, och bestämde att Lelle fick använda myntet som var kvar till att duscha med, eftersom han var svettigast. När han kom tillbaka sa han att det skulle kunna ha gått att gå in allihopa, myntet behövdes bara för att låsa upp dörren, vattnet var gratis.

011 2014-04-14 014 Elsfleth ställplats

Den lutande platsen i Elsfleths hamn. Vi hittade den som var rakast. Det kom bara en husbil till, så det var väldigt lugnt.

012 2014-04-14 017 Elsfleth ställplats

013 2014-04-14 019 Elsfleth ställplats

Det skulle finnas ett stort skolskepp i Elsfleth, med en massa master och segel, som tydligen ska vara en sevärdhet, men den var inte i hamnen när vi var där. Däremot kom det förbi några stora pråmar.

014 2014-04-14 020 Elsfleth ställplats

015 2014-04-14 024 Elsfleth ställplats

016 2014-04-14 026 Elsfleth ställplats

Fördelen med det omväxlande vädret är alla fina regnbågar som man får se.

017 2014-04-15 001 Elsfleth ställplats

018 2014-04-14 021 Elsfleth ställplats

En personbilsväg från turistbyrån till centrum. Det kom en hel del tåg på den lilla järnvägen, men de hördes inte bort till ställplatsen. Det var inte alls mycket biltrafik runt ställplatsen heller.

019 2014-04-14 030 Elsfleth

Rådhuset, torget och en uteservering. Det var inte långt att gå. Vi gick till huvudgatan genom byn, och några hundra meter till, där det fanns några mataffärer som vi hade åkt förbi när vi körde till ställplatsen. På grund av vädret ville vi inte utforska så mycket, dessutom kom vi fram ganska sent. Det verkade vara en äldre, liten stad, utan mycket folk i rörelse. Det var väldigt lugnt där.

020 2014-04-14 031 Elsfleth

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser, Ställplatser och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s