Dag två, och planeringen av semestern ändrade sig radikalt. Vi skulle ha tagit det lite lugnt, och utforskat Danmarks olika öar, en ö / år, hade vi tänkt. men grannarna på nattens ställplats skulle ju till Holland, och det lät ju också intressant. Det tog inte lång tid innan vi hade bestämt oss.
Vi körde ner till Malmö och över Öresundsbron. Jag hade gått med i Motormännens riksförbund innan vi åkte, och fått en gratis Bro-bizz. Med en sådan i framrutan skulle det bli både billigare och smidigare att åka över bron. Smidigare blev det, helt klart. Man fäste en liten dosa i framrutan med hjälp av sugproppar, siktade på Bro-bizzfilerna, körde sakta framåt och bommen öppnade sig. Mycket enkelt. Om det blev billigare vet jag inte. När man beställer Bro-bizzen uppger man ett kontonummer som pengarna ska dras från, och det har fortfarande inte gjorts, en vecka senare. Det pep i den lilla saken och bommen öppnades i alla fall.
Före Öresundsbron är det bra skyltat och låg hastighet, vilket gör att det blir mycket enkelt att se vilken fil man ska välja.
Öresundsbron är ingen liten bro. Det blåste ganska mycket när vi åkte över, det kändes ordentligt när vinden tog tag i bilen. Som tur är finns det två filer i vardera riktning hela vägen, så de som ville åka fortare än oss kunde göra det.
Det här saknar jag i Sverige; stora rastplatser med diesel och mat. Man ser våran husbil i mitten av bilden, mellan två långtradare. En infart, och en utfart, inga shoppingcentrum. Just den här platsen ligger i Tuelsø, i närheten av Ringsted, längs med E20 i Danmark. På de här större rastplatserna finns det ofta servicestationer för husbilar, där man kan tömma toan, tömma gråvatten och fylla på färskvatten. Man kan också få gratis campingkataloger på macken där. Mycket bra, och något för Sverige att ta efter.
Betalstationen innan bron över Stora Bält är också stor, men enkel att navigera i, precis som vid Öresundsbron.
Stora Bält-bron är inte lika lång som Öresundsbron, men den är inte liten heller.
Vi fortsatte västerut längs E20, över bron vid Lilla Bält (den är gratis) och därefter söderut på Jylland längs E45. Jag hittade en camping i min nya danska campingkatalog som vi tog sikte på. Campingen skulle ligga i en liten ort som heter Haderslev. Där slutade vägbeskrivningen i katalogen. Hela den danska campingkatalogen verkar vara uppbyggd på det viset: det står ett ortsnamn, och sedan får man gissa. Har man tur kanske man hittar en campingskylt i byn. Det gjorde vi efter lite kryssande fram och tillbaka på trånga gator.
För att hitta till campingen på enklast möjliga sätt svänger man av E45 på södra avfarten mot Haderslev, och därefter svänger man mot Aabenraa efter ca 5 km.
När man bara såg receptionen och vandrarhemmet bredvid såg det inte så trevligt ut, ska jag vara ärlig såg det lite tråkigt ut. Receptionen var stängd när vi kom, men det fanns en lapp på dörren där det stod att det bara var att åka in och hitta en plats, och komma tillbaka och checka in mellan klockan 16.00 och 18.00, då de hade öppet under lågsäsong. Det var även öppet ett par timmar på morgonen.
Vi betalade 253 DKK för en natt med el, och tre personer. Själva platsen kostade 25 DKK, men sedan kostade det 66 DKK / vuxen (Miranda är 15 så hon räknas också som vuxen nu) och 30 DKK för ström.
För att ta sig ner på campingen svängde man runt denna smala 90-graderskurva. Det gick bra med lite trixande.
Det första man såg var servicehuset på höger sida, och en sjö på höger sida. Det såg riktigt trevligt ut, inte alls så tråkigt som vi trodde när vi bara såg tegelhuset vid vägen. Servicehuset var dessutom riktigt fräscht.
Det var inte så mycket folk där, så vi ställde oss lite snyggt längs med kanten av en häck. Senare såg vi att vi nog skulle ha stått åt andra hållet, med långsidan på bilen längs med gruset. I en sådan här fyrkant var det nämligen fyra eluttag.
Eftersom det var så lite folk där fortsatte vi att stå som vi gjorde. Campingen är mycket liten, alldeles lagom för min smak. Vi gissade på ca 50 elplatser kanske. Campingen är riktigt fin och trevlig. Vi hade utsikt över vattnet från fönstret, fastän vi stod längst bort.
Campingvärdparet var mycket trevliga, visade det sig. På eftermiddagen träffade vi bara mannen, som tog mitt campingkort i pant. Vi fick en stadskarta och en turistbroschyr, och en vägbeskrivning till centrum.
Fina gräsmattor och fin utsikt. Campingen var mycket välskött.
På en del ställen var vägen mjuk. Framför bilen var det ett hål i vägen, såg vi när vi skulle fylla vatten. Det fanns vattenkranar utplacerade lite här och där på campingen.
I hålet i vägen hittade vi de här små krabaterna. De hade visst grävt sönder lite varstans på campingen. De var söta men frusna, efter att deras håla hade gått sönder, men de verkade i alla fall vara oskadda.
Gångvägen till centrala Haderslev var mysig. Det tog ca 10 minuter att gå till de äldre delarna av centrum, och med hjälp av kartan och vägbeskrivningen som vi fick av campingvärden var det inte svårt att hitta.
Den gamla delen av Haderslev var mysig. Det var mycket smala, stenbelagda gränder och fina gamla hus.
Det fanns små butiker och restauranger längs hela vägen. Det var inte så varmt, annars hade det nog varit fullt på uteserveringarna.
En del av husen lutade åt alla håll och kanter.
Stora torget i Haderslev var inte särskilt stort, men fint. Det var svårt att komma ihåg att passa sig för bilar, för allt var så litet så det såg ut som trottoarer.
Vi hittade ett ställe där vi provade dansk pizza. Den smakade ungefär som hemma, fast lite mindre. Det var inte så farligt dyrt, 270 DKK kostade det med tre pizzor, ett stort glas öl, ett glas vin och en stor dricka.