Norge

Norge är ett mycket fint land att semestra i. Man behöver inte leta särskilt länge innan man hittar en bra vy.

Trafikreglerna är ungefär de samma som i Sverige, språket är lätt att förstå, och de flesta människor som vi har mött har varit trevliga.

Vägarna är i mycket sämre skick än vad vi är vana vid. I Sverige finns det till exempel sällan får på europavägarna, men det kan man träffa på i Norge. Många vägar är dåligt underhållna, det är kurvor och backar och ibland väldigt smal väg. Man får räkna med att det tar tid att ta sig från punkt A till punkt B.

Får i vägen på E6

Får i vägen på E6

Norge är ett dyrt land, särskilt mat, alkohol och tobak. Vi brukar ladda upp med konserver och fylla kyl och frys innan vi åker över gränsen, så vi bara behöver handla det absolut nödvändigaste. Norge har väldigt hårda regler för hur mycket alkohol man får ta med sig, det är i stort sett ingenting.

Det går att läsa mer om tullregler här: http://www.mattilsynet.no

Vi har aldrig blivit stoppade i tullen, men det vet man ju aldrig.

Campingplatserna är av varierande standard. I Sverige kan man vara ganska säker på att det går att tömma toaletten osv, men det har hänt att vi har hamnat på campingar i Norge där de inte har den möjligheten. Vissa campingar är väldigt lyxiga, andra inte. Man får helt enkelt fråga när man checkar in. De flesta av campingarna som vi har besökt har tagit kort, men några har velat ha kontant betalning.

Jag har hört flera säga att de är rädda för att åka på vissa vägar i Norge, men det behöver man inte alls vara. Tar man det lugnt går det bra. Vi har inte provat att åka på de norska vägarna på vintern, i och för sig, men på sommaren är det inga större problem. Ett tips är att kolla så att bromsarna fungerar som de ska innan man beger sig ut bredvid europavägarna. Vid svåra vägavsnitt är det bra skyltat, det står på stora skyltar hur mycket vägen lutar och hur länge. Ibland finns även tips om hur man ska köra, t ex låg växel, använd motorbromsen.

Jag har hittat två bra campingkataloger som gäller för Norge, båda finns även på nätet:
www.camping.no
www.nafcamp.no

Väg E69 mot Nordkap

Väg E69 mot Nordkap

Varningsskylt

Varningsskylt

Turistväg över Stryn-fjället

Turistväg över Stryn-fjället

Vissa turistvägar ska man passa sig för, till exempel den här vägen över Stryn-fjället. Jag var rädd att den skulle rasa och att vi skulle falla nedför ett stup flera gånger.

Typisk norsk landsbygd

Typisk norsk landsbygd

De här vyerna ser man ofta i Norge

De här vyerna ser man ofta i Norge

2013-08-02 036 Väg 55 Över Sognfjället

Vägen över Sogn-fjället

Vägen över Sogn-fjället

Vägen över Sogn-fjället

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s