Husbil i Holland

Holland är ett trevligt land att åka i, i alla fall när det gäller folket. Jag tror att holländarna generellt är de trevligaste och mest hjälpsamma människorna som jag har träffat när vi har rest. Jag menar, i vilket annat land säljer campingens restaurang hela sitt förråd av öl från det lokala bryggeriet, så att gästen får ta med sig ölen hem? I en bärkasse, dessutom. I och för sig hade de bara 12 stycken, men ändå. Dessutom pratar de flesta engelska, till skillnad mot tyskarna. Och så kan man betala med kort.

Vägarna är i allmänhet bra. När det är vägarbeten har de det bästa skyltsystemet som jag har sett, det är inga problem att köra rätt.

2014-04-15 010 Holland A7

Rastplatserna i Holland är inte lika stora som dem som man kan hitta längs med motorvägen i Tyskland, men det finns ändå gott om plats.

2014-04-16 001 Holland

Bensinstationerna är däremot trånga, även längs med de stora motorvägarna. Det har hänt flera gånger att vi har fått backa ut. Att folk parkerar lite överallt där de tycker att det passar gör inte saken bättre.

2014-04-16 010 Holland A6 Lemmer Emmeloord

Holland på våren är mycket vackert. Man behöver inte ens kliva ur bilen för att se tulpanodlingarna. Om man vill komma närmare blommorna är det bara att följa skyltningen till närmaste öppna odlare. Det fanns många sådana när vi var där.

2014-04-16 016 Holland Urk

Inne i städer och på landsbygden är det ofta väldigt trångt. Man får helt enkelt ta det lugnt och vänta på sin tur. Det går inte att köra fort när man väl har lämnat motorvägen, man får ofta trixa sig fram på smala vägar.

2014-07-17 001 Oosterscheldedam

En väg som jag rekommenderar är väg 57 över Oosterschldedam, på västkusten. Följer man den vägen passerar man flera av de dammar som man har byggt för att hålla havet borta från land.

2014-07-17 011 Rotterdam

Rotterdam är en knutpunkt, där det faktiskt var väldigt skönt att ha en GPS. I och för sig var det bra skyltat, men det var skönt att ha lite mer framförhållning. Det var många filer, många av- och påfarter, och massor av trafik.

2014-07-17 017 Ställplats Molkwerum

Vägarna på landsbygden är, som sagt, inte alltid så breda. Det finns väldigt många cyklister. Holländarna verkar cykla överallt, så man får passa sig lite när man kör.

En stor nackdel med Holland, är campingplatsbristen. Då menar jag inte att de har för få campingar, det finns massor av campingar i varierande storlek. Problemet är att de är fulla. Både campingar och ställplatser var fulla. När vi var där på våren var det inga problem, men på sommaren provade vi minst fem platser varje dag innan vi hittade någon stans att övernatta.

Många campingar var väldigt trånga, där kom vi inte ens in över huvud taget. De flesta holländare verkade ha små mini-vans, tältvagnar eller vanliga tält. Vi pratade med flera stycken om just det här, som var ett problem för oss. De förklarade att holländarna i allmänhet planerar ett år i förväg, bokar en eller två veckor på en camping, och sedan stannar där. Tråkigt, tycker jag, men om de gillar det så får de väl göra så. Detta i sin tur innebar att många ställplatser var fulla redan kl 12.00 på dagen. Det blev ett väldigt letande.

Om vi ska åka tillbaka till Holland, så får det bli antingen tidigt på våren, eller sent på hösten. Landet är vackert och speciellt, människorna är trevliga, men jag orkar inte med letandet efter lediga platser igen.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser, Camping, Ställplatser och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s