Danmark

Danmark är ett mycket bra land att campa i, tycker jag. Vägarna har bra skyltning, rastplatserna är stora och trafiken flyter på. Om husbilen väger över 3,5 ton får man ta det lite lugnt på motorvägarna, då får man bara köra 80 km/h. Om man håller samma hastighet som långtradarna brukar det gå bra. (Ca 90 km/h alltså.)

I Danmark finns något som jag skulle vilja se mer av i Sverige. På vissa av de stora rastplatserna längs motorvägen finns inte bara diesel, där finns även servicestationer för resenärer. Utrustningen varierar något, men det kan finnas både toa- och spillvattentömning, färskvatten och möjlighet att tvätta bilen. De här stora rastplatserna är mycket bra att tanka på, det är inga problem med att man måste backa, svänga och trixa sig runt.

På de större rastplatserna finns det tidningsställ inne i kiosken där man kan hitta både gratis campingkataloger, även den största, DK-Camping guide, och en massa annan gratis turistinformation.

I Danmark ser betalningssystemet mycket annorlunda ut om man jämför med Sverige. Fråga på respektive camping vad som gäller just där. Ofta betalar man ett fast pris för platsen, sedan tillkommer det ett pris / person i bilen. Vissa campingar har fasta elpriser, andra tar betalt efter hur mycket el du har använt. Bekanta till oss hade AC:n på i några dagar när de stod på el, och det blev inte billigt när mätaren lästes av.

Man betalar inga vägavgifter i Danmark, däremot måste man betala för att åka över bron i Stora Bält. Om man har en BroBizz kan man åka över både Stora Bält och Öresundsbron utan att behöva betala på plats. Det är väldigt smidigt att bara köra fram till bommen, vänta på att den går upp, och köra igenom. Jag är inte helt säker på vad Stora Bält kostade, eftersom jag inte fick något kvitto, men jag har för mig att vi betalade drygt 350 kr enkel resa.

Mer om BroBizz kan du läsa här: http://se.oresundsbron.com/page/940

Jag skrev tidigare att vägarna i Danmark har bra skyltning, och det stämmer när det gäller orter. Campingar är de väldigt dåliga att skylta till. Man får leta och gissa, eller försöka programmera GPS:n så att den kan visa vägen.

Standarden på olika campingar varierar mycket, det finns riktiga lyxcampingar och så finns det mindre underhållna campingar. Campingarna som ligger nära havet kan vara fulla under högsäsong, det är ungefär som här. Det finns en hel del bofasta på campingarna, så det blir inte så mycket platser kvar åt oss som reser runt. De mindre campingarna som ligger inne i landet finns det oftast många lediga platser på.

Öresundsbron

Öresundsbron

2013-03-30 030 E20 Danmark

Tuelsø, en av de stora rastplatserna längs E20

2014-04-18 005 Danmark

Servicestation för husbilar

2014-04-18 006 Danmark

Spillvattentömning på en rastplats

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser, Camping. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s