2021-08-04, dag 20. Pajala Camping.

Eftersom vi inte fick kylskåpet att fungera, och saker började tina upp i frysen, hade vi bestämt oss för att campa med el, mest för att se om kylskåpet bara jäklades på gasol, eller om det var något större fel. Om vi skulle få igång det på el, skulle vi kunna utesluta att det var själva kylskåpet som det var fel på. Vi styrde direkt mot Pajala Camping, fast via Karesuando. Det är där E45 börjar eller slutar. Det var en vacker, men trasig väg.

Vi brukar alltid stanna på Frasses i Pajala när vi har vägarna förbi. Där serverar de nämligen souvas, renskav, med pommes eller potatismos. Vi fick tyvärr hoppa över Frasses den här gången. Vi behövde äta saker ur frysen som hade tinat upp.

Vi var väldigt tidiga när vi svängde in på campingen. Klockan var bara 13.00.

Vi möttes av en väldigt trevlig campingvärd. Han var inte så bekväm med att prata svenska, så han frågade om det var ok för oss att prata engelska, och det har vi ju inga problem med. Han och hans fru kommer från Belgien, och de pratar väldigt många olika språk. Svenska är på gång, så om något år pratar han nog svenska också utan problem.

GPS: 67.203770, 23.407321

Pris: 320 kr/natt med el

Det är ca 2 kilometer att gå från campingen till Pajala centrum.

Vi fick ta bilen in och leta efter en plats som passade oss, sedan fick vi gå tillbaka och berätta vilken plats vi hade valt. Då fick vi nyckel till elskåpet och en liten karta över campingen. Jag tycker väldigt bra om att man får titta på platserna först, innan man bestämmer sig.

Pajala Camping är lagom stor för oss. Här finns 30 platser med el, och 30 platser utan el. Det finns dessutom flera stugor att hyra.

Ofta när man måste ha el hamnar man mitt i smeten med många andra ekipage precis inpå knuten. Så var det inte här. Vi hittade en plats längst in på campingen, där vi hade träd, buskar och gräs precis utanför bilen. Perfekt för oss.

Både vi och katten Olivia tyckte att det var bra att ha träden och buskarna framför bilen. Olivia gillade att jaga tallkottar som föll ner.

Platserna på campingen är bra uppmärkta med nummer. Det är småträd som en naturlig avgränsning mellan alla platser på den här delen. Platserna här är alldeles tillräckligt stora för nio meter bil.

På campingen finns bra gjorda asfaltvägar som gör det smidigt att ta sig runt. Det är inga tvära svängar någonstans.

Tack vare alla små och stora träd känns det nästan som att man campar i skogen. Man står liksom inte på varandra.

På campingen finns även en asfaltparkering med markerade platser för husbilar. Där står man närmare servicehuset och wifi. Wifi är gratis, men når inte riktigt till platsen där vi stod. Jag kan tänka mig att det är väldigt smidigt att stå där på vintern eller om det har regnat mycket. Framåt eftermiddagen blev det många bilar där.

Precis nedanför vår plats rann det en liten å, som rinner ut i Torneälven precis vid campingen.

Vi tog en liten promenad och hittade den här hängbron, som gick över ån. Jag gillar inte hängbroar, men jag kan inte låta bli dem heller.

Det här tycker jag är väldigt läskigt, men jag klarade av att gå fram och tillbaka över bron. Jag ville ju absolut ta ett kort från mitten av bron, och för att göra det var jag tvungen att gå ut på den.

Jag vet inte vad den lilla ån heter, men det går säkert bra att fiska i den.

Precis vid campingen rinner ån ut i Torne älv. Torneälven är den sista helt oreglerade laxälven i hela Europa. Att den är oreglerad innebär att hela älven flyter fritt, det finns inga byggda kraftstationer längs den här älven. För att fiska behöver du självklart ha ett fiskekort. Det finns olika kort beroende på vart man befinner sig. Vi kollade aldrig vad som krävs eftersom vi skulle reparera kylskåp, men det går säkert att få veta vad som behövs om man frågar i campingens reception. De vet säkert vem man ska fråga, eller så kanske de till och med säljer fiskekort där. Det vet jag inte.

Det fanns en stor gräsplan på campingen med några platser som var iordninggjorda som samlingsplatser. Här gick det att tälta om man ville. Jag missade att ta kort på gräsplanen, jag fotade älven och rallarrosorna precis bredvid istället.

Campingen har en lekplats och ett minigolfområde. Allt detta ligger mitt på campingen. Lekplatsen var bra underhållen och passade barn i olika storlekar.

På campingen hyr man ut cyklar, kanoter och båtar. Det finns flera vandringsleder i anslutning till campingen.

Här har vi huvudvägen på campingen, receptionen till vänster i bild, i mitten asfaltplatserna och till höger servicehuset. Servicehuset var helt ok. Det var bra plats att tömma toa och fylla vatten på.

Anledningen att vi valde elplats var att vi skulle testa om kylskåpet funkade, och det gjorde det. Då hade vi alltså uteslutit att hela kylskåpet var trasigt. Det funkade på el när vi stod stilla, och på 12 volt när vi åkte. Vi kan tyvärr inte använda 12 volt när vi står stilla. Det finns någon spärr för det så att inte batterierna ska laddas ur.

Lelle är bra på att skruva, så steg ett, att få loss luckorna, var inga problem. Sedan blev det mer komplicerat.

Återigen fick vi användning av stegen som vi köpte när vi skulle laga läckan i taket. Det finns väldigt många slangar och kopplingar innanför sådana här luckor. Det vi kunde konstatera var att gasollågan brann med en bra låga, men något gjorde att kylskåpet inte blev kallt ändå. För att kunna komma åt att få loss brännare och allt annat där inne, behövde vi bättre verktyg än de vi hade med oss, så det var bara att försöka blåsa rent lite och skruva ihop allt igen, och konstatera att vi inte kunde fixa det.

Lelle skruvade isär brännarna vid spisen och gjorde rent dem istället, för att känna att vi åtminstone hade åstadkommit någon form av underhållsarbete idag.

Pizzan som vi hade tagit med oss hemifrån hade tinat upp i frysen, så det blev pizzabuffé till middag. Vi åt tills vi knappt kunde röra oss, och det blev bitar över till morgondagens lunch.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Camping och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s