Först bröllop, sedan fiske i Hänglandstjärn

Förra helgen passade det äntligen så att vi kunde sammanstråla med min far och hans sambo. De bor inte långt från oss, bara drygt 4 mil, men vi har undvikit att träffas pga corona och smittrisk. Nu var det tillräckligt varmt så vi kunde umgås utomhus, och då gäller det att passa på.

Vi åkte till Hänglandstjärn (se karta och GPS längst ner i inlägget). Det brukar kunna vara trångt där, men eftersom fadren åkte ett par dagar tidigare höll vi koll på att vi skulle få plats via telefonen. Vi skulle ha åkt på torsdagen, men måndagen innan fick vi roliga nyheter. Min lilla bonusdotter, som inte är så liten längre, varken i ålder eller omkrets, hade lyckats få en tid för vigsel i Köpings Rådhus på fredagen. Det var en överraskning som heter duga. Om man ska vara bröllopsvittne får husbilen vackert vänta.

Här säger de snart ja till varandra, Miranda och hennes Jennifer. Med på bilden är Jennifers dotter sedan tidigare. Det var en kort men trevlig ceremoni. Vigselförrättare var kommunalråd Elisabeth Salomonsson. Nu är det bara att vänta på att deras bebis kommer ut ur Mirandas mage.

Efter vigselfika (vi är lovade en större bjudning när allt virus är under kontroll) åkte vi iväg mot Hänglandstjärn. Sista två kilometrarna vill man helst inte ha möte på. Hänglandstjärn ligger mitt i skogen ca två mil norr om Hällefors. Idag fick jag lära mig att Hällefors faktiskt ligger i Västmanland. Det hade jag ingen aning om. Tack nyfikenhet och google för det. Hällefors är alltså en kommun i provinsen Västmanland, men i Örebro län. Jag trodde att det låg i Närke eller något sådant.

I slutet av den smala grusvägen finns en större vändplan, där man kan stå. Övernattning är gratis. De som kommer först kan välja att ställa sig längs med vattnet. Vi som kom sist ställde oss mot träden, där vi fick sällskap av fadrens personbil.

På platsen finns inga faciliteter, förutom soptunnor. Med enklare sortering, till och med. Kanonbra. Det finns alltså inget vatten, ingen el, ingen toatömning osv. Här befinner man sig i skogen.

Vid tjärnen finns en tavla med information på flera olika språk. I sjön finns inplanterad regnbåge. Ett familjefiskekort kostade 300 kr för 24 timmar. Det gick att betala smidigt med swish. När kontrollanterna kom var det bara att visa med telefonen att man hade betalat. Ytterligare en sak som jag tycker om är att kontrollanterna hade både västar och id-kort som visade vilka de var. Det tycker jag är himla bra. Det känns mer seriöst än om det kommer en människa utan något som helst igenkänningstecken, som det har gjort vid vissa sjöar.

I änden av sjön finns en liten damm, där det brukar nappa bra.

Det finns ett vindskydd med eldplats och en handikappbrygga.

Runt tjärnen finns det flera fiskeplatser, men det är bara den här som är enkel att komma åt med husbil. Det finns flera kolarkojor som man får övernatta i om man vill. Runt tjärnen går en drygt 3 km lång naturstig för den som vill vandra.

Den här gången var det fadren som hade bäst fiskelycka. Lelle fick två regnbågar på strax under 1 kg, och jag fick ingenting.

Det brukar gå bra att fiska i Hänglandstjärn. De sätter i både mindre och större fiskar. Det enda negativa med tjärnen är att det kan vara svårt att få plats att campa. Nu när det går att köpa fiskekort med swish så gör det ju i och för sig inte så mycket om man måste vända pga platsbrist. Det finns andra fickor att stå på i skogarna runt omkring, vissa vid sjöar, andra inte. Fiskekortet gäller i flera sjöar i närheten.

Fadren ”in action”. Här kom lunchen upp. Färsk rökt regnbåge. Det är inte helt fel.

Lelle har fått bygga en handikappramp till katten Olivia. Är man 16 år så är man, och då kan det behövas lite hjälp när sängen är hög och trappan är smal. En vanlig planka och en dörrmatta modell billig från ett välkänt möbelvaruhus, och lite lim och en häftpistol, så var det problemet fixat. Olivia verkar vara nöjd.

Här ligger Hänglandstjärn. GPS: Latitud: 59.9333, Longitud: 14.5483. Jag har inte testat om det stämmer, jag hittade koordinaterna på nätet.

Ansvariga för fisket är Hällefors Fiskevårdsförening.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Fricamping och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s