Ädelfiske och kattanpassning och pyntning av husbil.

Det är inte helt fel att vara permitterad från jobbet ändå. Åtminstone när jag och Lelle är permitterade samtidigt. Vi har jobben kvar, tjänar lite mindre, men har tid och råd att använda husbilen mer än normalt. Perfekt så här på våren. Man kan liksom åka iväg en liten sväng och låtsas som att världen är normal igen en stund.

På torsdag förmiddag åkte vi till Långtjärnarna, mellan Malingsbo och Ludvika. Vi var där mycket förr, men nu var det ett tag sedan. Vi slutade att åka dit för några år sedan pga av all fylla som var där. En gång när vi var där, det måste ha varit över 10 år sedan, hamnade vi mitt i ett knivslagsmål som startade för att någon hade gjort fel saker med fel person i en husvagn. Båda parter var med på det, verkade det som, men inte deras respektive partners…

Nu var det faktiskt mycket lugnare. Det kan bero på två saker gissar jag på: vädret, som pendlade mellan sol, regn, hagel och snö, och att man numera måste lösa fiskekort för att få stå där.  Fiskekort kostar 195 kr/dygn. Jag tycker att det är helt ok att man måste lösa fiskekort för att campa där, men priset är lite för högt, med tanke på hur lite det nappar.

Bild från Sveaskogs hemsida, mer info hittar du här: Sveaskog.

Man står fint i tallskog. Det är både små och lite större fickor in i skogen. Man får se upp när man ställer sig på plats, så att man inte kör in i någon tall. Alla platser ligger väldigt nära sjöarna. Det finns tre sjöar: Övre och Nedre Långtjärn, som är lite mindre, och Mellan Långtjärn, som är större. På platsen finns utedass, soptunnor och ett par grillplatser.

Vi hamnade på en av de större platserna. Om man kommer samtidigt, och känner varandra, får det lätt plats åtminstone tre stora bilar där, men då kommer en att blockera utfarten för en annan.

Det står både husvagnar och husbilar lite här och där i skogen. Det syns vart det går att stå, sedan beror det på hur skicklig man är på att manövrera bilen om man vill kunna ta sig in på alla platser.

Vi satsade på bottenmete på fredagen. Lelle provade att kasta någon timme först, men det blåste alldeles för mycket för att det skulle gå bra. Bottenmete brukar funka på regnbåge, men det är lite slöhetsvarning på det.

Runt stora sjön är det ganska bra stigar att gå på. Det är en del rötter att se upp för, men man håller sig torr om fötterna. Runt de andra tjärnarna kan det vara blött ibland. I änden av Mellantjärnen finns det en handikappbrygga precis vid bilparkeringen.

Vi hade sällskap av tre lommar, två änder och ett gäng fiskmåsar när vi väntade på fisk. Fiskbilen kom och satte i fisk medan vi satt vid sjön, men det var svårt att se hur mycket.

Där satt den, en regnbåge på dryga kilot. Vi fick två regnbågar i liknande storlek på hela dagen. En var, som tur var, så att vi slapp bli avundsjuka på varandra. Jag drog i och för sig upp fisken på Lelles spö också, eftersom han var och letade efter torra pinnar i skogen just när det nappade. Det var kallt som 17 så jag var glad att jag hade min vinterjacka med  i bilen.

På lördagen flyttade vi till rastplatsen vid sjön Lumsen, även det mellan Malingsbo och Ludvika. Där får man stå gratis i 24 timmar. Här finns utedass men inga soptunnor. Vi åkte en liten upptäcktsfärd innan vi hamnade där, ca 8 mil på dålig grusväg där de hade drivit timmer ur skogen. Vi tänkte stå på en annan plats först, men där var det redan upptaget. Alltså hamnade vi vid ”gräsmattan”, som vi kallar den för.

Det finns flera platser att stå på, men många lutar ordentligt. Det räcker inte med vanliga nivåklossar för att få bilen rak. Vi har glömt att lägga i våra klossar i bilen, de ligger fint hemma i källaren. Vi hade tur och hittade en kloss vid Långtjärnarna som någon hade lämnat. Den var lite trasig, men fullt användbar, tillfälligt åtminstone. Vi behöll den som reserv, och fick samtidigt med oss något som någon annan ansåg var skräp från skogen.

Genom träden skymtar man sjön Lumsen. Skräddartorpsån rinner ut i sjön inte långt ifrån där man campar. Det går att stå precis vid ån också, nära en liten fors, men där var det fortfarande alldeles för mjukt och blött i gräset.

Utrymmet vid ”gräsmattan” är ganska stort, men inte så privat som i skogen. Till höger i bild skymtar man vår bil. Bilden är tagen från kullen där stugorna står.

Vid rastplatsen finns det en iordninggjord grillplats.

Det finns ett par övernattningsstugor som ligger fint på en liten höjd.

Det finns gott om utrymme i en av de båda stugorna. Det är ju bra för den som inte har eget boende med sig. Ved får man ta med sig själv. Det finns en vedbod som brukade fyllas med ved för några år sedan, men den fylls inte längre.

I den andra stugan såg det dessvärre ut så här. Tråkigt.

Det finns ett litet vindskydd på platsen också. Jag vet inte hur det ser ut inuti, för jag kunde inte öppna dörren. Handtaget var trasigt, och jag orkade inte lyfta dörren.

Vi hade ingen torr ved, och ingen folie, så vi la en av våra regnbågar direkt på grillen. Det blev himla gott ändå.

Vad hände mer i helgen då? Vi tillhör ju dem som reser med katt, så vi har ägnat tid åt att kattanpassa bilen. Olivia, som blir 16 år i år, är van att resa, så hon anpassade sig fort till nya bilen. Hon hade lite problem att hoppa upp i sängen, den är högre än i de bilar vi har haft förut, så det måste vi lösa. Lelle har planer på att bygga någon form av handikappramp. Olivia är pigg för sin ålder, men hon hoppar inte gärna så högt längre.

Hon har fått en undangömd matplats, där hon kan äta i lugn och ro, precis som hon vill ha det. Dessutom slipper vi andra snubbla på matskålarna. Under en av sofforna fanns det en perfekt plats. Min tanke var ju inte att hon skulle äta från det hållet som hon sitter åt nu, jag tänkte att hon kunde vara på utsidan av skålarna för att äta, annars blir det trångt, men hon är egensinnig och gör som hon vill.

Vi duschar sällan i husbilen på helgerna. Skulle vi behöva duscha så har vi en bärbar utedusch. Duschrummet har helt enkelt fått bli plats för kattlåda. Där är det enkelt att sopa upp sand som hamnar på golvet, och det är enkelt att spola av väggarna om det dammar. För att hålla dörren öppen när vi står stilla använder vi en poolleksak som vi har skurit skåror i. Då slipper vi göra åverkan på bilen för att fästa en hasp eller liknande.

På båda sätena sätter vi bilmekarskydd när vi står stilla, för att undvika att ryggstöden används som klösbräda. Det funkar kanonbra. Alla andra säten är inklädda med filtar.

Under helgen passade vi även på att pynta lite. Gökuret från Rothenburg ob der Tauber kom på plats ovanför dörren.

Husbilshäxan hamnade på en plats där hon kan övervaka hela bilen, det är hennes jobb.

Lite blommor och dubbelhäftande tejp gjorde bilen extra hemtrevlig. Jag har aldrig haft blommor i någon av våra andra bilar, men den här bilen behövde det, kändes det som. Det kan bero på att jag helt plötsligt har blivit intresserad av blommor, sedan vi köpte hus.

Den här gamla tavlan har hängt med oss i många år, husbilar och husvagnar. Nu pryder den vår Rapido.

Jag skrev i ett antal grupper på Facebook och efterlyste tips på vart vi kan åka på kortare helgturer. Man blir ju lätt hemmablind och hamnar på samma ställen om och om igen, för enkelhetens skull. Jag fick en himla massa tips om både Coronarestriktioner och annat, men även många om olika platser i närheten. Jag listar dem här, både för er andra som vill  ha tips, och för mitt eget minnes skull. De gröna har vi redan besökt. Som synes har vi en hel del att beta av.

 • Falkuddens Camping i Näs, liten och fin utsikt
 • Westerqwarn ställplats, Strömsholm
 • Grythyttan
 • Rågåstjärn
 • Ljustjärn
 • Krampen
 • Liens camping
 • Alnängbadet, Örebro
 • Björnön, Mälaren
 • Klotens Camping
 • Nora
 • Mottala Ställplats, 2 stycken
 • Malingsbo Camping
 • Laxtjärn, Kopparberg
 • Tyllsnäs udde, Borlänge, Camping vid Dalälven
 • Vinön, Hjälmaren
 • Grangärde
 • Knuthöjdmossens naturreservat, Hällefors
 • Fagersta, Ställplats vid hamnen
 • Ramnäs ställplats
 • Stävresjön, väster om Sala
 • Västerfärnebo
 • Sala, Silvköparens camping
 • Gysinge, ställplats
 • Hedesunda Camping
 • Malmköping
 • Färnebofjärdens nationalpark
 • Tiveden nationalpark, Fagerström
 • Fagertjärn
 • Mälarbadens Camping, Torshälla
 • Åkers kronopark. Grusplan, ädelfiske
 • Tängerdalens ställplats i Övertänger
 • Enviken, Dalarna
 • Filipstad, ställplats
 • Kristinehamn, ställplats
 • Bjurbäckens slussar
 • Sparreholm
 • Enköping
 • Åkers Styckebruk, Holmsjön, fricamping
 • Oxelösund, femöres ställplats
 • Vadstena
 • Tåkern, ställplats
 • Immen
 • Bjurbäckens slussar
 • Järle, Svalbo café
 • Taxinge slott
 • Östa camping, Tärnsjö
 • Vingåker, Läppe camping
 • Västerås hamn
 • Hedtjärn, Ludvika
 • Hamptjärn mellan Norrhyttan och Ulriksberg mot Säfsen
 • Ånnaboda
 • Falkasjön
 • Dammen i Kilsbergen utanför Örebro, ev. Tärnsjö östa camping
 • Valkalampi (Jädraås)
 • Hälleskogsbrännan
 • Sala Silvergruva
 • Frösåkers brygga
 • Långholmens brygga
 • Björnö
 • Badelunda café
 • Trummelsbergs hyttruin (eventuellt campingförbud). Finns plats längre in.
 • Ängelsberg
 • Bisonfarmen i Avesta
 • Djuprämmen, Filipstad
 • Säfsen
 • Hjälmare docka
 • Hälmare kanal
 • Ramsberg, Ölsjöns camping
 • Lisjö
 • Brattforsheden, Filipstad
 • Aspa båtklubb, ställplats, 1 mil från Askersund
 • Seglingsberg mellan Ramnäs och Virsbo
 • Trångfors smedja
 • Ängsö
 • Kallerö, Östhammar

 

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Fricamping och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s