2018-07-15, dag 3. Elbe-färja, hansastaden Stade, och Hansa-platte.

Vi började dagen med ett kort stopp i Scandinavian Park, nära Flensburg. Det var mer folk där än vanligt, så vi tog bara det viktigaste, lite toavätska, plasttallrikar och en flaska rom, sedan åkte vi vidare.

Igår bestämde vi att eftersom vi inte vet riktigt vart vi ska, börjar vi med att åka någonstans där vi har varit, och där det finns något bra. Vi kom på att vi ville äta en Hansa-platte i hansastaden Stade. Mot Stade, alltså.

Närmaste vägen till Stade om man kommer norrifrån är att ta sig över Elbe med färjan som går mellan Glückstadt och Wischhafen. Då slipper man dessutom Elbetunneln i Hamburg. Färjan har vi åkt förr, och det har gått bra.

Hoppsan, tänkte jag när vi kom fram mot färjan. Här var det kö! Det hade nog varit smart att kolla upp det på nätet först. Det finns nämligen information om väntetid där. Så långt tänkte ju inte jag innan vi var framme vid kön. Vända med 9 meter husbil är inget alternativ på den vägen, så vi fick vackert vänta. Drygt två timmar. Varmt som 17. Nåja, vi har toalett i bilen, och en termos med kaffe.

Här är en länk till Elbfähre för dig som vill kolla köer i förväg: Elbfähre.

Vi närmar oss! Dessvärre kom vi inte med på färjan, men vi stod trea i kö till nästa. Vi såg fyra färjor som gick i skytteltrafik över floden. De är inte stora, men de tar ganska många bilar ändå. Trots väntetiden tycker jag att den här vägen är trevligare än A7 genom Hamburg.

Här står vi, nästan längst fram. När man har kört på färjan kommer det en människa och tar betalt. Bara kontant tror jag, han hade en gammal väska med sedlar och mynt i. 22 € kostade det för oss. Det kan hända att det går att betala med kort också, jag frågade aldrig. Resan över tar ca 30 minuter.

För att vara en flod, är Elbe väldigt bred just vid färjan.

Vi kom fram till ställplatsen i Stade ca kl 18.00, både hungriga och trötta. När vi kom såg det ganska fullt ut, så vi parkerade utanför och gick in och tittade. Det visade sig att det fanns flera långa platser kvar längre in. Härligt!

Platsen finns i BordAtlas. Enligt BordAtlas är det 79 platser, och öppet året runt.

GPS: N53°36’9.33” E9°27’56.99”

Pris: 13 €

Man betalar med kort i en automat, och får ett kvitto som man sätter i fönstret. Kvittot gäller i 24 timmar. Bilen bredvid oss fick en stor lapp på rutan för att den hade överskridit tiden, så håll koll på klockan.

Dusch, el och sådant kostar extra. Vi köpte inget sådant kort så jag vet inte hur mycket extra det blir. Toa- och vattentömning ingår i priset.

Det finns en mycket bra servicestation, med plats för två bilar att tömma fasta tankar samtidigt. Det är mycket gott om utrymme där.

Platserna varierar lite i längd. Våra 9 meter får plats på de flesta av platserna. Platserna är väl markerade med skyltar och häckar. Mellan oss och häcken till vänster ska det in en bil till. Det finns några platser som är väldigt korta också, några av dem var lediga hela kvällen. Med en plåtis får man gott och väl plats på dem, men vi skulle inte ha fått det.

Vägen runt ställplatsen är bred och bra, det är enkelt att ta sig in och ut från platserna.

Nästan på en gång när vi kom fram gick vi in till gamla stan. Det är inte svårt att hitta. Man går ut från ställplatsen och åt höger. Följ stora vägen tills du ser ett högt kyrktorn. Sikta på det. Jag tror att det fanns en skylt mot Altstadt också. Det tar ungefär 10 minuter att gå i sakta mak.

Till en början ser man vatten och tegelhus, och en hel del bilar och parkeringar. Inte mycket att se alltså. Fortsätter man att gå blir det finare ju längre man kommer.

Smala gränder, grönska, och kyrktornet man kan sikta på. Det finns ofta åtminstone ett kyrktorn i gamla tyska stadsdelar, så siktar man på sådana torn hittar man ofta gamla stadskärnor. Ett litet tips.

Framme vid Stader Ratskeller, som är anledningen till att vi åkte hit. Här serveras nämligen Hansa-platte. Se till att vara ordentligt hungrig om du beställer en sådan.

Ratskeller är ett trevligt ställe. Vi kom ju sent en söndag kväll, så det var väldigt lugnt. Dessutom ligger det på en bakgata, så det är lätt att missa om man inte vet om det. Vi hittade stället i påskas när vi siktade på kyrktorn, för kyrkan ligger precis bredvid.

I väntan på maten. På Ratskeller serverar de stora öl.

Här har vi den då: Hansa-platte för två. Varsin sallad som förrätt ingår också. Pommes frites, Bratkartoffeln (stekt potatis), 2 st leverkorvar, 2 st fläskfilé, 2 st kycklingfilé, 2 st biff, 6 st småkorvar, kryddsmör, sås och apelsin. Det är otroligt mycket mat för två personer. Dessutom är det väldigt gott och väldigt bra service. För allt detta, och två STORA öl, betalade vi 43.90 €.

Svårt att veta vad man ska börja med. Jag börjar med leverkorven, och sparar småkorvarna till sist, för de små korvarna är minst goda, och risken är stor att man inte får i sig allt.

Efter vår middag fortsatte vi att utforska staden. Det var en hel del öppet runt torget fastän det var söndag kväll.

Torget är väldigt mysigt. Där finns många gamla hus, och många uteserveringar. Vi satte oss ner och tog en pilsner till, för att försöka smälta maten innan vi gick vidare hemåt. Det fanns gott om plats att sitta på en söndagskväll, men jag kan tänka mig att det var svårare dagen innan.

Stade är en mycket trevlig stad, som jag rekommenderar om man har vägarna förbi. Eller om man vill göra en omväg dit. Det är även en bra stad för nybörjare i Tyskland. Dels ligger den inte så långt bort från Danmark, dels är det enkelt att parkera på ställplatsen.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Mat, Ställplatser och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till 2018-07-15, dag 3. Elbe-färja, hansastaden Stade, och Hansa-platte.

 1. Pingback: 2019-07-14, dag 3. Tyskland, ställplats i Stade. | Helens resor

 2. ReiseLinda skriver:

  Stade ser jättetrevligt ut! Notersr för framtida resor! Vi väljer ofta att äta på Ratskeller när vi kommer förbi såna restauranger och som oftast är det härlig atmosfär och god mat! Tror endast det är i Lübeck vi blivit besvikna över Ratskellermaten.

  • Helen skriver:

   Det är verkligen trevligt där. Det är den enda Ratskeller vi har provat (tror jag) men då måste vi prova fler. Till och med Lübeck, jag blir nyfiken på om jag också blir besviken 🙂

   • ReiseLinda skriver:

    Vet inte om jag kommer ihåg alla Ratskeller, men här är några: Babelsberg (Potsdam), Kiel, Lübeck, Wernigerode, Bremen…. Bremen var nog den trevligaste. Lübeck hade imponerande lokaler, men tyvärr besvikna över maten.

   • Helen skriver:

    Tack för tips 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s