2017-08-05. Rothenburg ob der Tauber.

Vi hade sovmorgon idag. Efter en sen frukost satt vi på ställplatsen och tog det lugnt ett tag. Vi var tacksamma över att vi hade lite gräs utanför bilen.

Vi visste att vi skulle bli kvar i Rothenburg i några dagar till, så det var ingen mening att göra något annat än att ta det lugnt.

Vi bestämde oss för att utforska ringmuren och några av affärerna lite mer. Vi ville även besöka julbutiken som vi hade hört skulle finnas någonstans, och ett kriminalmuseum som vi såg igår.

Vi började med ringmuren, som går runt gamla stan. Rothenburg fick stadsrättigheter 1241, men staden är äldre än så.

Ringmuren är imponerande, och det är intressant att se vilket jobb de har lagt ner på den.

När vi hade sett färdigt på ringmuren, letade vi reda på kriminalmuseet. Det ligger på en tvärgata från stora gågatan, och det kan vara lätt att missa det.

Museet visar många medeltida tortyrinstrument. Man slås över vilken uppfinningsrikedom människan har när det gäller att plåga andra. När vi besökte museet fanns det en specialutställning med fokus på häxor, häxprocesser, Luther och reformationen där. Det var väldigt intressant, men även skrämmande. Många av redskapen var i original, och hade använts på riktigt.

Den här stolen placerade man bland annat häxor och rånare i. Där fick de sitta tills de erkände sina brott.

I en glasmonter finns olika masker som användes både som tortyr och för att förnedra människor offentligt.

I den här figuren stängde man in häxor i väntan på att de skulle erkänna. Det fanns skruvar som gick att dra åt lite här och där för att få dem att erkänna fortare. Det tog ca två dagar att dö i järnjungfrun. Det är oklart om den någonsin användes.

Dagens nästa besök blev lite mindre skrämmande, i alla fall om man tycker om julafton. Käthe Wohlfahrt är en väldigt stor julbutik/museum som både säljer och visar upp allt som har med julen att göra. Affären ligger på en tvärgata nära torget, och är lätt att hitta eftersom de har en knallröd bil parkerad utanför. Affären har öppet året runt.

Inne i affären finns tre våningar med julgranar, julpynt, ljus, handdukar, dukar, speldosor, leksaker… Vi hittade bland annat en julgranskula som såg ut som en korv med bröd. Här finns allt. Man spelar givetvis lågmäld julmusik i högtalarna.

Efter kriminalmuseum och julsaker behövde vi en vätskepaus. Vi hittade denna affär, som säljer hemmagjord sprit, likör, konjak med mera.

I den här affären får man provsmaka allt. Man får ett litet glas, och betalar 1 € för varje sort man vill smaka på. De har ett eget bryggeri, och man köper de sorter som smakade bäst av dem man har smakat på, om man vill.

Det finns gatumusikanter av olika slag på torg och på gator. Det var riktigt trevligt.

Vi satte oss på en uteservering där vi fick öl serverad i lerkrus. Vi hittade en loppis där de sålde liknande krus, och köpte med oss några hem.

Det finns många leksaksaffärer i Rothenburg. Utanför den största, som ligger nära stora torget, satt en teddybjörn på väggen och blåste såpbubblor.

I vapenkammaren kunde man köpa rustningar, svärd, knivar, ölsejdlar och medeltida kläder.

Det finns några mysiga tunnlar i staden. På den här bilden råkade jag få med en guide. Det finns flera guidade turer genom staden, men vi gick inte med på någon av dem.

Korsvirkeshus finns det gott om. Rothenburg är en del av Romantische Straße, romantiska vägen.

Vi hittade en stor kyrka med fina utsmyckningar på väggar och tak. Det fanns flera små och stora kyrkor och kapell i stan.

Jag köpte ett gökur till husbilen, för det måste man ju ha. I det här lilla gökuret, som är ca 10 centimeter högt, kommer göken tyvärr inte ut och låter. Det fanns väldigt många fina gökur. Jag hittade ett som jag ville ha, men det kostade 3000 €, så Lelle gav mig köpstopp på det. Det blir drygt 30.000 svenska pengar, och det ville inte Lelle gå med på. Så mycket pengar hade vi inte heller för den delen, men det var ett himla fint gökur.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s