Hemma efter årets road-trip genom Europa

Igår kom vi hem igen, efter 28 dagar med husbil på vägarna. Det känns lite vemodigt, faktiskt. Visst är det skönt att duscha i sin egen dusch, men jag skulle gärna ha åkt runt några månader till.

Årets resa tog oss ner genom Sverige, över Öresundsbron till Danmark, genom Tyskland, Holland och Belgien till Frankrikes norra kust. Därefter åkte vi mot sydväst och floden Loires mynning, följde Loire österut i dalgången, undvek Paris, körde in i Tyskland igen, och så en snabbvända i Luxemburg. Vi följde floderna Mosel och Rhen i Tyskland, körde runt lite planlöst, och stannade till några dygn i Danmark.

Frankrike var ett nytt land för oss. Ingen av oss pratar franska, och ryktet att fransmän inte vill prata engelska visade sig vara sant. Det fungerade i alla fall. Vi har lärt oss några franska ord (bland annat flera varianter av ordet ”toatömning”). Folk var i allmänhet trevliga och hjälpsamma. Med hjälp av teckenspråk, snälla människor som råkade dyka upp när vi behövde det, och lite engelska och tyska ord så gick det bra. Det var ett bra land att vara turist i.

Vi har upplevt mycket, och sett mycket längs vägarna. Störst intryck i år tror jag att den amerikanska krigskyrkogården vid Omaha Beach gjorde. Det var där de allierade steg iland under 2:a världskriget. Jag har sett reportage därifrån på TV, men det går inte att föreställa sig hur stort det är innan man ser det på riktigt. Vuxna karlar stod i givakt och grät. Då hade inte jag heller långt till tårarna.

Loire-dalen var vacker. Det fanns mycket lokala viner att köpa där, och även lokalt producerad öl, för mig som inte dricker vin. Där kunde vi beundra både flod-dalen, och alla vackra byggnader som fanns i och runt byarna.

Vi hann också med att besöka ett stort kloster, Le Mont Saint-Michel, som låg på en klippa i havet. Det var häftigt.

Nu är det dags att börja se fram emot nya mål. Jag har redan några funderingar om vart nästa resa ska ta oss. Frankrike kommer vi definitivt att besöka igen.

Bloggen kommer att uppdateras med bilder och text i dagboksform, så fort jag hinner. Som vanligt, med andra ord. Dag 1 hamnar nederst, dag 28 överst. Allt finns nedskrivet i min gamla hederliga pappers-dagbok.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser, Camping och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hemma efter årets road-trip genom Europa

  1. catdogs skriver:

    Mycket intressant att läsa om eran road-trip! Vi har rest rätt mycket i Normandie och Bretagne förr om åren och många av de orter du beskriver känns välbekanta. Nu är det rätt länge sedan vi var där och när jag nu läser om er resa väcks reslusten och längtan att återse dessa platser! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s