2015-07-12, dag 3. Tyskland och Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee.

När vi drack den dyra, lokala ölen på hotellet igår, fick vi en typisk sådan idé som vi brukar kunna få: vi hade ju ändå tänkt campa i Holland en natt, så varför inte åka till den campingen vi var på förra året, där de hade mycket billigare och framför allt mycket godare lokalt producerad öl? Jag skrev in campingens adress i GPS:n. 75 mil. Hoppsan. Det fick bli en natt i Tyskland på vägen dit.

Vi bestämde oss för att vi skulle passa på att ta oss igenom Hamburg, och helst förbi Bremen också. Hamburg ville vi definitivt åka igenom på söndagen, eftersom långtradarna har körförbud i Tyskland då. Det brukar vara lite mindre kö när man ska ner under tunneln vid Elbe på söndagar. Vi fick stå i kö i alla fall, både före Hamburg, pga tunneln, och på andra platser längs Autobahn pga vägarbeten.

001 2015-07-12 004 Autobahn

Autobahn är aldrig rolig att köra på. När det regnar hinner inte vattnet rinna undan. Småvägarna är roligare, Autobahn är bara en tråkig transportsträcka. Man ser just ingenting annat än åkrar och någon stad långt bort. Och köer ibland. En del sträckor har betongunderlag, och om man som vi har en ganska lång husbil låter det som om man är på en järnväg och kör, när man passerar skarvarna i betongen. Man guppar upp och ner och allt i bilen skramlar. Man kommer fort fram åtminstone, om man inte blir stående i någon kö förståss.

Eftersom det regnade bestämde vi att vi bara skulle hitta en övernattningsplats nära vägen. Då är BordAtlas ett perfekt hjälpmedel. Jag skrev in GPS-koordinater medan Lelle körde rakt fram, så som man gör på Autobahn.

Vi provade först en ställplats i Wildeshausen, som skulle kosta 5 €. Billigt och bra, men tyvärr var den full.

Nästa försök var i Holdorf. Där fanns det gott om plats. Det visade sig vara en mycket välskött kombinerad camping och ställplats. Perfekt. Vi fick ställa oss vart vi ville, det var ingen skillnad på pris om man ställde sig på ställplatsen eller campingen. Campingen hette Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee.

GPS: 52°34’38”N 8°6’54”E.

Det var inte svårt att hitta platsen. Man kör av A1 i Holdorf, mellan Bremen och Osnabrück, och följer skyltarna med en husbil på. Platsen ligger inte långt från Autobahn. Man hör trafiken lite, men inte så mycket så det stör. Man ser inte vägen, det växer mycket träd runt campingen.

Pris: 8.90 € för två personer utan el

I receptionen var de trevliga. De pratade tyska med mig, och gjorde tappra försök att prata engelska med Lelle. De pratade engelska hellre än bra, kan man väl säga, men vad gör det? Det är alltid kul när någon försöker. Min tyska är inte så himla bra heller, men man lär sig mer och mer ju mer man försöker.

002 2015-07-12 007 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

Vi placerade oss på campingen, eftersom det var gräs där. Precis bredvid, längst fram på bilden ovanför, ser man ställplatsens underlag. Visst är det trevligare att stå på gräs, men det är bra att valet att stå på sten finns också. Om det hade varit blötare i marken skulle vi ha valt stenarna för att inte köra fast i gräset. Nu var gräset hållbart, men på våren och hösten är det bra med alternativ.

003 2015-07-12 006 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

Campingen var inte stor. Enligt BordAtlas finns det 60 platser, och det kan nog stämma.

005 2015-07-12 008 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

Servicehuset var rent och fräscht. Det har nog varit en kyrka förut, tror vi, eftersom det satt ett kors på väggen. Det kostar 1 € för 20 liter varmvatten om man vill duscha. Poletter köpte man i receptionen.

Det fanns väldigt bra spillvattentömning och färskvattenpåfyllning för husbilar.

004 2015-07-12 009 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

Vid receptionen fanns det servering både utomhus och inomhus. Uteserveringen var helt tom, det regnade nästan hela kvällen.

007 2015-07-12 023 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

Vi beställde mat i restaurangen. Den var helt ok. Jag beställde zigeunerschnitzel med rödpepparsås, Lelle beställde schnitzel med champinjongräddsås. Sedan bytte vi, för det var massor av lök i min sås, och det tycker jag inte om. Lelles var mycket godare, så jag tog den. Vi betalade 23 € för maten och varsin stor öl. Då ingick det en pratstund med campingvärdinnan också, hon var nyfiken på varifrån vi kom och varför jag kunde tyska. Det var riktigt trevligt.

008 2015-07-12 024 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

006 2015-07-12 028 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

På campingen gick campingvärden runt hela tiden. När han hade sin sele på sig, ”Platzwart” (ungefär platsvårdare eller skötare), arbetade han. Han tog sitt jobb på fullaste allvar. Folk försökte hälsa på honom och klappa honom, men han bara nickade med allvarlig blick och gick vidare. Han tittade på tältlinor, elkablar, bilar, husvagnar och annat. Det såg precis ut som att han inspekterade att allt såg ut som det skulle. Han gick inte ända fram till saker och nosade på dem, han stannade en bit ifrån och följde allt han såg med blicken. Han följde varenda lina på tälten, uppifrån och ner. När han hade gått ett varv runt campingen gick han och kollade restaurangen och servicehuset, och sedan gick han sin runda på campingen igen.

Olivia var lite sur, för vi vågade inte släppa ut henne. Det är ett jäkla jobb att hålla koll på folk som inte har koll på sina hundar på campingar. Några har koll, andra tror att de har koll, och vissa har noll koll. Ibland är det svårt att se skillnad på dem.

009 2015-07-12 010 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

Det var gångavstånd från campingen till byn. Om man inte ville gå dit kunde man gå till den här sjön, som låg precis bredvid campingen. Där fanns det både badplats och ett dykcenter.

010 2015-07-12 011 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

För att dyka var man tvungen att betala 4 € per person, som man skulle lägga i den här lådan, tillsammans med sin underskrift. Att bada var däremot gratis. Det ska finnas ett nedsänkt skepp i sjön, som man kan dyka i, läste jag någonstans.

011 2015-07-12 013 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

Badplatsen var fin men väldigt folktom. Det var både kallt och regnigt.

012 2015-07-12 017 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

013 2015-07-12 022 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

014 2015-07-12 012 Zelt- und Wohnmobilplatz Heidesee Holdorf

Runt hela sjön gick det fina vandringsleder.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser, Camping, Ställplatser och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s