Dagen började med en resa till Sveriges geografiska mittpunkt, eller närmare bestämt en av dem. Det finns nämligen två.
Vi hade redan varit vid en av dem, den ligger strax norr om Ytterhogdal (väg E45). Enligt Lantmäteriet är det den riktiga geografiska mittpunkten, som de har fått fram genom att dra en linje mellan Treriksröset i norr till Sveriges sydligaste punkt, och därefter en linje mellan öst och väst.
Nu besökte vi den andra geografiska mittpunkten, berget Flataklacken, som ligger i närheten av Torpshammar längs med E14. Mittpunkten togs fram av Stockholms högskola 1947. De gjorde en styv karta av Sverige, som de sedan flyttade en nål under tills det vägde jämnt.
Vägen upp till utsiktsplatsen, och mittpunktsmarkeringen är väldigt smal, krokig och backig.
Parkeringen vid mittpunkten är liten, så min rekommendation för dem som kommer med husbil eller husvagn är att man passar på att åka dit tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen, när det inte är så många andra där. Det finns en restaurang / café vid parkeringen, men de hade inte öppet kl 10 när vi var där.
Utsikten från tornet är enorm, och det är gratis att gå upp och titta. Det är helt klart värt att klättra upp.
Efter mittpunkten for vi vidare, först ut till kusten och sedan norrut på E4. Vi passerade Höga Kustenbron. Det sägs att det ska vara vackert där, men jag vet inte om jag håller med om det. Det ser ut som vilken kust som helst, tycker jag. Typisk turistfälla.
Campingen för natten blev Lufta Camping, längs med E4 mellan Umeå och Skellefteå. En SCR-camping som enligt uppgift har 60 platser, och inga säsongare som ockuperar platserna för oss campare. Vi stannade där två nätter, en utan el, 170 kr/dygn, och en med el, 220 kr/dygn. Duscharna var gratis, men det var väldigt dåligt vattentryck i dem. Städningen funkade bra i alla fall.
Campingen är fin, inte bara för att det finns rallarrosor. Det finns olika sektioner att stå på. En del med små platåer, en lite större gräsplan, och några lite mindre gräsplaner. Man fick åka in och ta en plats som var ledig. Platserna var förhållandevis väl markerade.
Tjejen i receptionen var ganska tråkig, men inte otrevlig. Hon visade på en karta hur campingen såg ut, men mer var det inte.
Det här är en av icke el-platserna. När vi ville byta till el nästa natt var det helt ok att stå kvar där, bara vi hade egen kabel så det räckte.
Den större av gräsplanerna med elplatser. På vissa ställen sluttade gräsplanen väldigt mycket, så där hade folk problem med att ställa bilen rakt. På andra platser var det helt ok.
Utsikt åt ena hållet: Rallarrosor och sol.
Utsikt åt andra hållet.
Etapper med plats för ett ekipage på varje plats.
Det fanns fina små stugor också.
Köket var förhållandevis stort och fräscht.
Tvättstugan såg väldigt bra ut. Vi hade tyvärr inte så mycket smutstvätt just då, så vi behövde inte använda den. Tvätta fick vänta till ett sämre tillfälle, visade det sig.
En hyfsat stor lekpark fanns det på campingen.
Terräng-minigolf? Den här banan såg riktigt rolig ut, men vårt golfande blev inställt på grund av spöregn.
Bredvid campingen fanns ett bad, där campinggäster badade för halva priset. Det kostade 20 kr / vuxen och dag, och 15 kr för Miranda, som är tonåring.
Nere vid ån som flöt förbi campingen fanns en eldkoja.
Det fanns även en eldstad utomhus.
Badtunna och bastu fanns att hyra.
Vi var och åt på campingens restaurang. 412 kr kostade det för 3 entrecote, 1 glas vin, 1 öl och 1 läsk. Med tanke på maten vi fick var det inte särskilt dyrt. Helt perfekt entrecote, tillagad efter var och ens önskemål (blodig till Lelle, rosa till Miranda, kremerad till mig). Trevlig personal var det också i restaurangen. De serverade även lokala specialiteter, grill och pizza.
När regnet kom passade Lelle på att torka bort döda flugor från fönstret.