Umwelt Zone, miljözon i Tyskland

image_gallery

För att få köra bil (både husbil och personbil) i de tyska städer som har infört miljözoner måste man ha ett klistermärke som man fäster på bilens framruta. Om man inte har dekalen får man inte köra i zonen, och man riskerar både böter direkt på plats och bärgning ut ur zonen. När vi var i Tyskland i påskas hade vi inget sådant märke, vi visste inte att det behövdes. Jag blev nyfiken på vad de där skyltarna som satt överallt betydde, så jag tog reda på det när vi kom hem. Vi hade väl tur som inte blev stoppade, antar jag.

Det finns olika färger på klistermärkena, som visar hur mycket partiklar bilen släpper ut. Ju nyare bil, desto mindre utsläpp. Lite utsläpp = grön dekal. Vi fick grön på våran Bürstner från 2007.

När vi var i Tyskland såg vi många Umweltzone-skyltar. Zonerna finns bland annat i dessa städer: Augsburg, Berlin, Bochum, Bonn, Bremen, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Frankfurt/Main, Freiburg, Hannover, Heidelberg, Herrenberg, Heilbronn, Ilsfeld, Karlsruhe, Köln, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, München, Mühlacker, Nürnberg, Osnabrück, Pforzheim, Pfinztal, Regensburg, Reutlingen, Schwäbisch-Gmünd, Stuttgart, Tübingen och Ulm.

Vi beställde vår dekal på Dekra, det var enkelt, smidigt och billigare än på många andra ställen. Totalt kostade det 185 kr, i juni 2013. Vi fick fylla i namn och registreringsnummer på bilen, betala, och efter ca en vecka hade vi klistermärket hemma i brevlådan.

Klistermärket följer sedan med bilen, ända tills man måste byta framruta av någon anledning.

För att läsa mer klickar du här: http://www.dekra-automotive.se, välj i menyn ”våra tjänster” och sedan ”miljödekaler”. Där står det också hur man beställer sin dekal.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s