On the road again…
Vi vinkade av Rickard och Dan nere vid sjön, där de skulle ta båttaxi över vattnet. Vi väntade inte på båten, eftersom den var försenad.
Här har vi metropolen Ammarnäs. Det finns inte så mycket mer än det som syns på bilden där.
Några mil från Ammarnäs, mot Sorsele, ligger Emils Fiskecamp. Den såg trevlig ut. Vi åkte förbi, vi hade ingen lust att fiska på grund av regnet och myggorna.
I Arvidsjaur åt vi på den här pizzerian. Den var helt ok, men det var lite trångt att sitta där och äta.
Vi tog väg 373 till Piteå. Det var en tråkig väg, det var bara skog hela tiden, mil efter mil. Vi såg renar flera gånger, och en älg.
Jag tycker ju inte om stora campingar, så vi skippade Pite Havsbad och åkte några mil söderut längs E4. Där fick vi syn på en skylt mot Jävrebodarnas Fiskecamp. Det lät ju bra, tyckte vi. På en fiskecamp brukar man ju kunna ta på sig sina gamla otvättade, mysiga fiskekläder med gammalt fiskrens på. Så var det inte i Jävrebodarna.
Själva campingen var ganska ok, det var som att campa i skogen ungefär. Det fanns flera platser med tallar och andra träd mellan, precis som jag vill ha det. Det fanns platser närmare vattnet också, men där var det väldigt mycket sand. När det kom en störtskur var det några som fick fly därifrån, eftersom platsen förvandlades till en sjö.
Campingvärden var trevlig. Priset var 210 kr med el 2012.
Vägen in till campingen, med några små platser in i skogen på vardera sida.
Det var många dagsfiskare som kom dit. Det var även många besökare till campingens museum och matställe. Det hade inte gjort något med alla besökare om det inte hade varit för trafiken. Besöksparkeringen låg mitt i campingen, så det var extremt mycket trafik förbi campingplatserna längs med vägen. I och för sig var det 30 km/h som gällde, men de flesta höll betydligt högre hastighet än så.
Här ser man en av de mera sjönära campingtomterna. Camparna i husvagnen fick flytta med buller och bång när regnet kom. De gick med gummistövlar och vatten upp över vaderna.
Lekparken och badstranden.
Uppe på säsongsavdelningen bodde de fint. Den låg i bortre änden av campingen, så där var det sjöutsikt och fritt från trafik från dagsgäster.
Servicehuset var i behov av renovering. Det var gratis dusch, och vattnet var varmt, men golvet lutade så det blev en liten bassäng i ena änden av rummet.
Det fanns en tvättmaskin som kostade 20 kr / maskin att använda, men det fanns inga torkmöjligheter.
Det fanns en del fina blomarrangemang på campingen. Här har de smyckat ut en liten vändplan vid restaurangen.
Restaurangen serverade en buffé med älgkött, renkött och fisk, som tillagades över elden.
Här är ett av blomarrangemangen vid restaurangen. Det såg väldigt trevligt ut med alla blommor.
En av campingens stugor. Det var folk i den, så jag tror att den gick att hyra.
Ytterligare en av stugorna som fanns på campingen.
Badstranden till vänster och fiskepölen till höger.
Så kommer vi till fisket då, och anledningen till att fiskekläder kändes lite malplacerat.
Den här fiskecampen skiljer sig mycket från andra fiskecampingar jag har besökt. I Jävrebodarna har man en egen fiskodling med regnbåge en liten bit från campingen. Varje morgon bogserar de fisk till en liten inhägnad där folk sedan drar upp dem med hjälp av fiskfoder som finns att köpa i receptionen. Seriöst fiske? Inte enligt mig. Turistfälla? Ja. Som att stjäla godis från ett barn ungefär.
Det kom folk dit hela dagen och drog upp fisk, lika förtjusta var de varje gång det nappade, och det gjorde det hela tiden, så länge man matade fiskarna med fiskfodret.
Fisken kostade 65 kr/kg om man ville behålla den, i annat fall lämnade man den i receptionen. Fiskeutrustning lånade man också där.
Här ser man hela fiskepölens storlek. Det var inte särskilt stort, och de släppte i tillräckligt mycket fisk för att alla skulle få napp hela tiden.
Fiskslakt i Jävrebodarna.
Lelle testade flugfiske på skojs skull. Folk tittade på honom som om han var galen. Varken regnbågarna eller majoriteten av dem som var där verkade veta vad han höll på med. Vi hade kul i alla fall.
Miranda metade med flöte och räka, men det gick inte heller så bra. Inte ett napp blev det. Det enda som funkade var visst fiskfoder. Det här är det enda stället jag har varit på där det har varit tillåtet att mäska.
Utsikten och vädret var bra på kvällen, det var riktigt skönt att sitta på bryggan och mysa.
Utanför pölen. Det skulle gå att fiska där också, enligt campingvärden. Om man gick åt ena hållet fanns det regnbågar som hade rymt, och åt andra hållet fanns det harr. Vi provade aldrig, men det såg mer ut som riktigt fiske utanför inhägnaden.
Pingback: Semester dag 18, Jävrebodarnas fiskecamp | Helens resor
Pingback: Semester dag 18, Jävrebodarnas fiskecamp | Helens Betraktelser