Semester dag 16, Nybyggarland, Ammarnäs och Tjulträsk

Dagens första stopp var på Nybyggarland, strax söder om Storuman.

2012-07-28

Nybyggarland var inte mycket att se. Det var ett café med extremt höga priser, och försäljning av lokalt hantverk, till hutlösa priser. Hantverk brukar vara dyrt, men det här var extremt. I butiken / caféet spelades det dålig kristen musik ur högtalarna, jag tror att jag är allergisk mot det, så jag tog mig ut därifrån fortast möjligt. I vilket fall som helst fanns det inte så mycket kultur att titta på där, det finns bättre på andra ställen.

2012-07-28

Vi stannade till på Frasses, favorithamburgerkedjan, i Vilhelmina och åt lunch.

2012-07-28

Vilhelmina är en vacker och mysig liten stad. Här ser man huvudgatan genom byn.

2012-07-28

Huvudgatan genom Vilhelmina.

När vi tankade i Vilhelmina ringde en kompis från Köping och undrade vart vi var. Det visade sig att han och en vän till just hade passerat oss på väg norrut mot Ammarnäs där de skulle fjällvandra. Vi var egentligen på väg söderut, men eftersom vi aldrig hade varit i Ammarnäs vände vi norrut igen.

2012-07-28

Mellan Storuman och Sorsele hamnade vi på ett vägarbete. Det blev några mil på grusväg igen.

2012-07-28

Välkommen till Ammarnäs, mitt ute i ingenstans. Här är det riktig vildmark, riktig natur, och riktiga myggor i mängder. Det är mycket vackert. Längs med vägen till Ammarnäs fanns det flera fina fiskeplatser.

2012-07-28

Potatisberget i Ammarnäs. Eftersom det är lite svårt att odla potatis i fjällen, så löste byns befolkning potatisodlingen så här. Varje familj hade sin egen lilla del av berget att odla på. På det viset fick potatisen tillräckligt med sol för att kunna växa.

2012-07-28

I centrala Ammarnäs var det skyltat till den här campingen. Den verkade vara stängd på sommaren. Det var inte en människa där, och det fanns ingen skriftlig information heller. Det var många norska registreringsnummer på husvagnarna som stod vid spiketälten.

2012-07-28

2012-07-28

Vi åkte vidare från Ammarnäs till Tjulträsk. Det var drygt en mil att åka, sedan tog vägen slut vid en ställplats. Ställplatsen är gratis. Det fanns utedass, soptunnor och ett mycket fint vindskydd. Utsikten över sjön och fjällen var också mycket vacker. Från Tjulträsk skulle Rickard och Dan, kompisarna vi träffade i Vilhelmina, ta båttaxi över sjön och därefter fjällvandra tillbaka.

2012-07-28

2012-07-28

Vägen från ställplatsen ner till sjön.

2012-07-28

2012-07-28

2012-07-28

Tyst och lugnt var det i Tjulträsk. Det enda ljud som hördes kom från myggorna. Jag har aldrig varit med om en sådan mängd myggor förut.

2012-07-28

Vindskydd och eldstad i Tjulträsk.

2012-07-28

På grund av regnet reste Rickard och Dan tältet under vår markis, allt för att hålla det torrt inför morgondagens fjällvandring.

2012-07-28

Här har vi ett riktigt läger. Husbil, markis och tält.

2012-07-28

Rickard och Dan beundrar utsikten och planerar inför morgondagens strapatser.

2012-07-28

Vi gjorde upp en eld vid sjön och firade att vi hade träffat på folk vi kände uppe i Norrland. Det blev ett beach-party i miniatyr, vi försökte hålla humöret uppe trots regn och mygg, och det gick ganska bra.

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser, Camping, Ställplatser och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s