Semester dag 5, Haparanda och Kukkolaforsen

Så checkade vi ut från Camp Gielas i Arvidsjaur och for vidare mot Haparanda. Längs vägen mellan Arvidsjaur och Älvsbyn, inte långt från Arvidsjaur, passerade vi flera fina platser där det skulle gå att fricampa.

2012-07-17

Här har vi Haparanda centrum, målet för första etappen av vår resa. Nu har vi varit i Sveriges östligaste ort. Treriksröset i norr har vi redan besökt, likaså Smygehuk i söder. Strömstad i väster passerade vi tidigare i år.

Centrum i Haparanda var tyvärr ganska dött. Till och med grillen mitt på torget hade slagit igen. Utanför centrum, vid vägen mot Finland, fanns det stora köpcentrum, där det var massor av folk.

Från Haparanda tog vi väg 99 norrut till Kukkolaforsen, där vi checkade in på Kukkolaforsen Turist och Konferens. Campingen är medlem i SCR och har enligt uppgift 80 platser. Det kostar 250 kr/dygn med el. Campingen ligger precis bredvid forsen, som är en del av Torneälven.

Personalen i receptioner kan vara väldigt trevliga. De som ägde, och jobbade, i receptionen i Kukkola var bland de trevligaste vi har träffat under vår resa. De var mycket serviceinriktade och tog sig tid att prata med alla som kom in.

Campingen är fin. Den består av flera lite mindre gräsplaner, så den känns inte trång även om det är mycket folk. Campingtomterna är förhållandevis stora och väl uppmärkta. En annan fördel är att man kan köra in och välja en plats som är ledig, i stället för att bestämma sig för en osedd plats när man checkar in.

2012-07-17

2012-07-17

I receptionen finns en restaurang med rättigheter, en liten bar, frukostservering, souvenirbutik, med mera.

I Kukkola håller Svenska Bastuakademin till. Det finns flera olika typer av bastu på campingen, som är gratis att använda. Vi provade en vedeldad, och det var mycket skönt.

2012-07-17

Den vedeldade bastun som vi bastade i låg precis vid servicehuset. Servicehuset var helt ok, men varmvattnet tog slut ena dagen när vi duschade. På bilden syns också en badtunna, som man fick boka i förväg för att använda. Priset för att bada badtunna vet jag inte.

2012-07-17

2012-07-17

Ett av de mindre bastuhusen.

2012-07-17

Kukkolaforsen uppströms.

2012-07-17

Kukkolaforsen nedströms.

2012-07-17

På andra sidan älven ligger Finland.

2012-07-17

Det fanns flera bryggor ut i forsen som användes för att håva sik. Sikhåvning är det traditionella sättet att fiska på i Kukkola, både på den svenska och den finska sidan av älven. Det ska även gå att fiska med spinnare och fluga, men när vi var där var det alldeles för mycket vatten i älven. Läs mer om sikhåvning i nästa inlägg.

2012-07-17

Precis bredvid campingen finns det flera k-märkta byggnader från industrin som fanns där, bland annat sågverk, snickeri och kvarn. Klockan på det här huset användes för att hålla reda på arbetstiderna.

2012-07-17

En del av muséebyggnaderna. Det var gratis att titta på allt.

2012-07-17

2012-07-17

Den enda nackdelen med Kukkolaforsen var att det fanns så mycket mygg där. På grund av allt regn hade översvämningsmyggorna invaderat stället.

2012-07-17

Om Helen

Kvinna, född 1970. Har både sambo, barn och katt. Tycker om att fota och att kuska runt i husbilen. Drömmer om att vinna alla de där miljonerna så att jag kan sluta jobba och bara resa runt på heltid. Tycker om djur, natur och lugn och ro, och är nästintill folkskygg ibland. Jag tycker också om att fiska, lyssna på musik (mest punk, rock, irländsk och annat röj) och att läsa.
Detta inlägg publicerades i Betraktelser, Camping, Fricamping, Sevärdheter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Semester dag 5, Haparanda och Kukkolaforsen

  1. Pingback: Semester dag 6, Kukkolaforsen | Helens resor

  2. Pingback: Semester dag 6, Kukkolaforsen | Helens Betraktelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s