Mera resande. Den här dagen gick färden ner till Brenna, där vi tog av på väg 76 mot Brønnøysund och Torghatten.
76:an mot Brønnøysund var smal och slingrade sig ordentligt längs med bergen. På vissa ställen var det lite svårt att möta andra stora fordon.
Längs vägen såg man hur högt tidvattnet brukar stiga.
Det fanns fina rastplatser längs med vägen. Just den här var det camping förbjuden på, men det fanns flera fina platser där det gick att övernatta uppe på fjället.
För att komma till Torghatten åker man igenom staden Brønnøysund, sedan är det skyltat. Berget ligger ca 2 mil från staden. Torghatten är ett hål som går rakt igenom fjället. Det är en 160 meter lång, 20 meter bred och 35 meter hög passage. Enligt sägnen vakar ögat i berget över att allt går rätt till i Nord-Norge.
Det är 2 km att gå till hålet, tur och retur totalt 4 km. Det går att fortsätta ner på andra sidan, men då blir det 6 km att gå.
Det finns flera campingar i området, men Torghattens Kurs & Feriesenter är den enda som ligger inom gångavstånd från berget. Läs mer om campingen längre ner på sidan.
På väg upp till Torghatten. Stigen är bra i början, men man får börja klättra ganska snart.
Stigen upp till hålet blir sämre och sämre.
Utsikt från berget.
Utsikt från berget.
De två små människorna på bilden är Lelle och Miranda, på väg genom hålet.
För den som inte ville klättra fanns det trappor inne i berget. På utsidan var man tvungen att omväxlande gå och klättra på stigen. Enligt norrmännen var det en lätt tur, men jag tyckte att det var ganska svettigt, trots vädret.
Utsikt över vattnet och några små hus på andra sidan hålet.
Utsikten var helt otrolig uppe på berget.
På andra sidan vattnet såg man Brønnøysund.
När vi hade kommit ner från berget firade vi i Feriesentrets restaurang. Vi var svettiga och smutsiga, men tyckte att vi hade gjort oss förtjänta av en kall öl och läsk. Trots vårt utseende och vår klädsel var personalen mycket trevlig.
Torghattens Kurs & Feriesenter. Här parkerar man om man gör en dagsutflykt, checkar in till campingen, handlar souvenirer och eventuellt en dyr öl om man tycker att man är värd det efter klättringen upp till hålet.
Personalen var mycket trevlig, de var glada och bjöd på sig själva. Campingen kostar 230 Nkr/dygn med el. Om man vill duscha betalar man 20 Nkr/person när man checkar in, därefter har man fri tillgång till dusch. Det finns gratis trådlöst internet.
Servicehuset var rent och fräscht, men det kom dåligt med vatten i duscharna. Det lilla som kom var i alla fall varmt.
Campingen ligger mycket fint vid en fjord, och med fjäll runt omkring. Den är uppdelad i två avdelningar, med servicehuset i mitten. Från campingområdet tar det ca 5 minuter att gå till parkeringen där man börjar vandringen mot Torghatten.
Här ser man badpölen som de har byggt. Den tar in färskt vatten från fjorden. Vattnet värms upp i solen vartefter det rinner in.
Miranda känner på vattnet i badpölen.
Hela campingen var full av små kaniner. De hade rymt vid en brand några år tidigare, och sedan förökat sig.
Jag köpte en äkta norsk filt, med knappar, dragkedja och allt. Är det kallt så är det.
Här har vi Hurtigrutten. Den passerar förbi campingen ca klockan 12 på natten, när den kommer in till Brønnøysund från Bodø. De som tipsade oss om det sa att när den största båten passerar lyser den upp hela fjorden. När vi var där var det den minsta båten som kom, och det var visst väldigt speciellt. Norrmännen var i extas. Den här båten, MS Lofoten, har varit i bruk sedan1964, så det är den äldsta Hurtigruttbåten som fortfarande används.